StoryEditorOCM

ruralni razvojBit će još natječaja, pripremljena dokumentacija neće propasti

Piše PSD.
4. ožujka 2017. - 16:05
masline_gracin01-011216A

Od ponedjeljka 27. veljače pa do 27. ožujka, otvoren je natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja Europske unije za mala poljoprivredna gospodarstva. 

Kroz ovaj natječaj, a riječ je o podmjeri 6.3.1., dodjeljuju se nepovratna sredstava za kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, za kupnju, građenje ili opremanje prostora i gospodarskih objekata u sklopu poljoprivrednoga gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda.

Također, sredstva se mogu tražiti i za kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, mehanizacija, strojeva i opreme, kao i za troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda. 

Ukupno je za hrvatske poljoprivrednike kroz ovaj natječaj osigurano nešto više od 151 milijun kuna, koji će biti raspoređeni na 1334 poljoprivredna gospodarstva. 

Vrijednost potpore je 15.000 eura po korisniku, a za nepovratna sredstva mogu se natjecati obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), te obrti, trgovačka društva i zadruge registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. 

Od savjetnika za poljoprivredu u županijskoj JU Razvojna agencija, Damira Buntića, doznajemo da postoji veliko zanimanje poljoprivrednika s područja Šibensko-kninske županije za ovaj natječaj, no kakve su šanse da sredstva i dobiju, drugo je pitanje.

– Na području naše županije imamo oko 5700 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i gospodarskih poduzeća i svi oni imaju pravo natjecati se. Najvažniji kriterij je ekonomska vrijednost gospodarstva koja ne smije biti manja od 2000 niti veća od 7999 eura, planirano ulaganje može biti veće od 15.000 eura, ali sve iznad tog iznosa ulaže sam OPG ili poljoprivredno gospodarstvo. 

- Ako prijava prođe na natječaju, odmah se dobiva 50 posto iznosa, a preostali iznos se, nakon što realiziraju projekt, i ulože svojih 7500 eura, dobiju povrat, a je li novac uložen za ono za što je dobiven, strogo će kontrolirati inspekcija ispred Agencija za plaćanje u poljoprivredi – kaže Buntić.

Bit će još natječaja

S obzirom na to da neki poljoprivrednici, vlasnici OPG-a, ne znaju sami ispuniti prijavu za natječaj, najčešće plaćaju konzultantskim kućama da obave taj posao, ovom mjerom su obuhvaćeni i operativni troškovi pa tako i taj. 

Ne smije od ukupnog iznosa biti potrošeno više od 22.700 kuna, a za konzultanta od toga maksimalno 3800. Svakako, onaj tko se namjerava javiti na natječaj mora imati vlastitog novca i jednostavno riskirati.

Buntić kaže da to nije uzalud potrošen novac, jer natječaja će još biti, pa pripremljena dokumentacija neće propasti. 

Inače, u ranije provedenom natječaju za mala poljoprivredna gospodarstva šesnaest je pravnih i fizičkih osoba iz naše županije dobilo nepovratna sredstva u iznosu od 15000 kuna. Sredstva u iznosu od 50.000 eura u mjeri za mlade poljoprivrednike novac je dobilo njih šest.

– Iz iskustva, pošto je naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je registrirano na moju suprugu, dobilo 15.000 eura na prvom natječaju, savjetovao bih poljoprivrednim gospodarstvima i vlasnicima OPG-a ako ispunjavaju uvjete natječaja da se jave što prije, jer će u konačnici odabira biti važan i datum dostave prijave zbog velike konkurencije – rekao je Buntić, te dodao da se za sve informacije zainteresirani mogu javiti u Razvojnu agenciju gdje će dobiti upute što im je činiti.

Katarina RUDAN

OPG Ksenija Buntić: Europskim novcem do novih nasada i mehanizacije

- Moja obitelj se bavi maslinarstvom i naš poslovni plan je prošao na prvom natječaju "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva" i odobreno nam je 15.000 eura. Sadit ćemo žižule i lavandu i što se odnosi na povećanje ekonomske vrijednosti našeg poljoprivrednog gospodarstva, te modernizaciju jer kupujemo električne škare, pilu, agregat, tresače za branje maslina i druge alate. 

Troškovnik je oko 18.000 eura, pa ćemo uložiti i dio vlastitih sredstava. Krajem siječnja smo dobili akontaciju od 50 posto iznosa potpore i počeli smo trošiti dobivena nepovratna sredstva - kaže Damir Buntić.

OPG Stjepan Bosotin: Super nam je došlo 15.000 eura!

Na natječaj za mjeru 6.3 prijavio se i Stjepan Bosotin iz Vodica, koji se sa svojom obitelji godinama bavi maslinarstvom, te dobio 15.000 eura nepovratnih sredstava. Prvi dio novca dobili su u studenom, a ostalo će kad realiziraju prijavljeni projekt.

- Maslinarstvo je obiteljska tradicija i uz stare masline u zadnjih šest godina smo zasadili oko 200 novih, tako da danas imamo oko 300 stabala. Novac smo dobili za poslovni plan poboljšanja uvjeta rada OPG-a, što znači da kupujemo mehanizaciju potrebnu za maslinik, a još ćemo kupiti punilicu i čepilicu boca, te na taj način zaokružiti proizvodni ciklus maslinova ulja. 

Novac koji smo dobili puno znači, jer da bismo toliki iznos od proizvodnje ulja ostavili sa strane za nova ulaganja, trebalo bi nam niz godina. Osim mehanizacije, povećat ćemo i vrijednost OPG-a jer ćemo na 1000 četvornih metara zasaditi smilje - rekao nam je Stjepan Bosotin.

19. travanj 2024 17:30