StoryEditorOCM

proljetni radoviEdi Družetić savjetuje kada obaviti rezidbu, gnojidbu, cijepljenje i zaštitu

Piše PSD.
5. ožujka 2017. - 12:44
masline_rezidba16-200215.JPG

Tijekom travnja u masliniku je najbolje vrijeme za rezidbu, iako se ona može raditi i u ožujku te u dijelu svibnja, navodi agronomski stručnjak Edi Družetić, piše Agroportal. Rezidbu treba obaviti do početka cvatnje, ističe Družetić. 

Kako prolazi vrijeme i postaje toplije, u kori masline kola sve više soka i time ona postaje osjetljivija na savijanje i gaženje grana pa kasniju rezidbu treba obavljati sa više pažnje. 

Ne treba niti čekati zadnje dane, jer maslina povlači iz zemlje rezervnu hranu zbog rasta svih grana pa i onih koje će se rezidbom odstraniti, dodaje Družetić.

Također, ako je ranije, krajem zime ili u jesen obavljena osnovna gnojidba NPK gnojivom ili stajnjakom, sada se dodaje dušično gnojivo kojim se potiče bujniji porast. 

Ako nije obavljena gnojidba ranije, travanj je zadnji čas za osnovnu gnojidbu koju zatim obavezno treba zaorati. Koliko NPK ili dušičnog gnojiva treba staviti, ovisi o kondiciji i veličini stabla. Ako je stablo iscrpljeno od lanjskog dobrog roda, dodaje se više. Dušik se dodaje u obliku KAN ili UREA gnojiva.

Obrada tla služi da se suzbiju korovi, da se unese gnojivo, sačuva vlaga u tlu i uništi dio štetnika koji prezime u tlu, navodi Družetić. 

Treba kontrolirati ima li štitastih ušiju, a još se uvijek može prskati i mineralnim uljem s dodatkom bakra: plavim, crvenim ili modrim uljem. Osjetljive sorte kao što su buža, bjelica ili oblica treba prskati protiv paunovog oka bakrenim preparatima (Champion, Nordox ili slično).

Kod mladih nasada potrebno je kontrolirati prisustvo moljaca koji brste mlade vrhove. U slučaju jakog napada treba prskati insekticidom. 

Sredinom travnja vrijeme je cijepljenja za one koji žele mijenjati sortu. Ove je godine ranija vegetacija pa će i vrijeme cijepljenja doći desetak dana ranije.

Maslinov svrdlaš još miruje u tlu, navodi Družetić, ali će se pojaviti prije cvatnje. Tada se hrani mladim listovima masline i u slučaju veće pojave može se suzbijati. Dok se hrani suzbija ga i dimetoat (rogor, chromgor). 

U slučaju manjeg napada uz dobar rod nije potrebno suzbijanje. Kontrolirati intenzitet može se lako, poznavajući mu ponašanje – ako je bilo čime uznemiren samo se pusti da padne na tlo, ističe Družetić.

Govoreći o radovima u vinogradu, pretpostavljajući da su gotove rezidba i vezivanje, zimska obrada i osnovna gnojidba, u travnju predstoji održavanje tla čistim od korova plitkom obradom.

U vinogradima zaraženima crnom pjegavošću, gdje su simptomi da pupovi, obično oni na srednjem dijelu lucnja, ostaju spavajući, treba prskati u fazi zelenog pupa, na oko dva centimetra dužine, te ponovno kod mladica dostigne dužinu oko 15 centimetara, s preparatima na bazi folpeta ili sličnima.

AGROPORTAL

18. travanj 2024 00:11