StoryEditorOCM

plemenita sortaZinfandel se vraća kući: u Split stižu najveći svjetski vinski autoriteti

Piše PSD.
24. veljače 2017. - 14:38
crljenak.JPG

U Splitu će se uskoro, krajem četvrtog mjeseca, na prvoj međunarodnoj konferenciji o tribidragu, crljenku kaštelanskom, pribidragu ili zinfandelu, okupiti najveći svjetski vinski autoriteti. 

Na konferenciju stiže i najčuvenija vinska novinarka svijeta Jancis Robinson, autorica "biblije" svjetskog vinarstva, zatim najcjenjenija genetičarka vinove loze Carol Meredith sa Davis sveučilišta u Kaliforniji, poznati stručnjaci iz Italije, Švicarske, SAD-a... 

Konferenciju pod naslovom "Ja sam tribidrag" u splitskom hotelu Park 27. i 28. travnja organizira udruga "Tribidrag" koja se bavi promicanjem autohtonih hrvatskih vinskih sorti iz Zagreba. 

Njezini osnivači su vinski entuzijasti Davorka Krnić-Trick, Fani Prodan i Iva Drganc te profesori dr. sc. Edi Maletić i dr. sc. Ivan Pejić, znanstvenici s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Cilj konferencije je okupiti vinare, stručnjake, novinare i sve druge vinske ljubitelje kako bi se upoznali s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu, u raznim uvjetima, i naziva se raznim imenima: tribidrag, pribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija, primitivo ili zinfandel jedna je sorta s mnogo “vinskih lica”. 

Kako bismo što bolje pokazali svu raznolikost i potencijal sorte, na konferenciju je pozvano nekoliko vrhunskih znalaca iz svijeta vina koji su za degustacije odabrali 20 potpuno različitih primjeraka tribidraga sa svih krajeva kugle zemaljske. 

Konferencija ima za cilj educirati sudionike o proizvodnji i tehnološkim karakteristikama tribidraga i njegovih vina proizvedenih diljem svijeta, te ih upoznati s Hrvatskom kao jedinstvenom turističkom i enogastronomskom destinacijom s autentičnim proizvodima“, ističu organizatori.

Američka sorta

Konferencija je kruna najintrigantnije istinite vinske priče na svijetu, one o potrazi za porijeklom najomiljenije američke sorte zinfandel. Sve plemenite loze u Americi su stigle iz Europe i svima se znalo porijeklo, i chardonnayu, i cabernet sauvignonu, i merlotu i svima drugima, osim najomiljenijoj američkoj sorti zinfandelu, koji u Americi ima kultni status.

Gdje je rođen zinfandel, gdje mu je zavičaj nitko nije znao i to je bila godinama najveća enigma cijelog vinskog globusa. Jedini glas koji je upućivao u pravom smjeru bio je onaj velikog hrvatsko-američkog vinara Miljenka Mikea Grgića. 

On je još prije 40-tak godina govorio da mu američki zinfandel liči na plavac mali, kultnu i moćnu autohtonu sortu Dalmacije i da rodno mjesto zinfandela treba tražiti u Hrvatskoj. 

Neko vrijeme Talijani su tvrdili da je zinfandel Talijan i da se kod njih uzgaja pod imenom primitivo. Utvrdilo se da je zinfandel zaista primitivo, ali da nije rodom Talijan. U tezu da je zavičaj zinfandela Dalmacija odnosno Hrvatska dugo je, ali uporno, vjerovao samo Grgić.

Inače, Amerikanci su još 2001. godine pokrenuli proceduru da se zinfandel proglasili američkom autohtonom sortom. Ali - upravo te godine u Dalmaciji je pronađen zavičaj zinfandela! U starom kaštelanskom vinogradu Ivice Radunića pronađeni su prvi trsovi zinfandela u Europi, u Kaštelima su ga zvali crljenak kaštelanski. 

Zinfandel je zapravo stara zaboravljena i skoro isčezla hrvatska autohtona sorta, a zavičaj joj je Dalmacija - dokazano je DNK metodom. Prije toga nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla zinfandela, čuvena genetičarka vinove loze prof. dr. Carole Meredith s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski primitivo genetički istovjetan zinfandelu. 

Miljenko Grgić ju je pozvao da mu bude gošća u Trsteniku na Pelješcu te da tamo provjeri njegovu slutnju da zinfandel ima rodbinske veze s plavcem malim. I utvrdilo se genetskim analizama da ima - da je dalmatinska autohtona sorta plavac mali - sin zinfandela. Ali samog zinfandela se nigdje nije moglo pronaći.

U isto vrijeme, iste te 2001. godine, stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Edi Maletić i prof. dr. sc. Ivan Pejić, istražujući hrvatske autohtone sorte po starim dalmatinskim vinogradima, u Kaštelima u vinogradu Ivice Radunića uzimaju uzorke s nekoliko loza. Ne očekujući spektakularno otkriće rutinski su ih usporedili i sa genetskim profilom zinfandela. I - tu je! Zinfandel se krio u kaštelanskom vinogradu pod imenom crljenak kaštelanski. 

Otkriće se zazvonilo širom svijeta, riješena je najveća enigma vinskog globusa - zavičaj američkog zinfandela je Dalmacija. Nitko nije bio sretniji od Grgića! 

Amerikanci su zaustavili su proceduru zaštićivanja zinfandela kao američke loze i, široki kakvi jesu, radoznalo podržali daljnja istraživanja. 

Uskoro se otkrilo da, pored imena crljenak kaštelanski u Kaštelima, ova stara sorta postoji zaboravljena i u omiškim vinogradima pod imenom pribidrag, nešto kasnije da u crnogorskim vinogradima živi pod imenom Kratošija, a potom je pravo forenzičko multidisciplinarno istraživanje povuklo saznanja o najomiljenijoj američkoj sorti čak nekoliko stoljeća unatrag.

Zahvaljujući suhom listu, koji je u svom herbaru otac dalmatinske ampelografije Stjepan Bulić označio imenom tribidrag, i izvlačenju DNK iz delikatnog dragocjenog lista utvrđeno je da je taj Bulićev tribidrag isto što i zinfandel u Americi, isto što i primitivo u Italiji, isto što i crljenak kaštelanski u Kaštelima i pribidrag u Omišu.

Marulovo 'krštenje'

U istraživanje se posve slučajno uključio i splitski povjesničar umjetnosti Ambroz Tudor pa se došlo do sigurnih saznanja i dokaza da je zinfandel živio u Dalmaciji po otocima pod imenom tribidrag kao gospodarski vrlo važna sorta i cijenjeno vino još u 15. stoljeću. I da su ga uzgajali i vino od njega pravili i otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Hektorović, vođa hvarske bune Matija Ivanić. 

Marul je zinfandel i nazivao tribidragom! Od tada do danas, ova priča nije prestala fascinirati svijet, brojni Amerikanci pohode nove vinograde crljenka, tribidraga, pribidraga hodočasteći u zavičaj "svog" zinfandela.

Jedna od najglasovitijih vinskih novinarki na svijetu Jancis Robinson je oduševljena storijom o tribidragu u kapitalnom djelu "Wine Grapes", čija je koautorica, a u kojem se opisuje 1368 svjetski sorti, vodiču koji se smatra vinskom "biblijom“, tribidragu posvetila puno više prostora nego ijednoj drugoj sorti, a ona je iprva koja je uvela naziv tribidrag kao primarno ime za tu sortu. 

U knjizi pod imenom zinfandel stoji tek "pogledati pod tribidrag“. Odabrala je ime tribidrag od svih njegovih imena vodeći se pravom prvenstva najstarijeg imena.

Profesorica Carole Meredith, s prestižnog Davis sveučilišta u Kaliforniji, odnedavno je u mirovini i toliko je i sama fascinirana ovom pričom da je svoj prvi zinfandel usred SAD-a na tržište plasirala pod imenom tribidrag, a ne zinfandel.

Novinari i sudionici će posjetiti i Kaštela, kaštelanske vinograde crljenka kaštelanskog i nova lijepa vina crljenka kaštelanskog - zinfandela koji se tu zaista vratio kući. 

Njihov obilazak sponzorira Grad Kaštela i Turistička zajednica Kaštela, a obići će nekoliko lokalnih vinarija, kušati kaštelanske crljenke, upoznati se sa vinarskom povijesti Kaštela kao i bogatom kulturnom baštinom od Kaštel Sućurca, preko Kaštilca u Kaštel Gomilici do dvorca Vitturi.

Meri Šilović

25. travanj 2024 01:07