StoryEditorOCM

jedinstven događajNa Braču će se održati prvo Svjetsko prvenstvo u branju maslina! Organizatori pojašnjavaju pravila i otkrivaju tko će predstavljati Hrvatsku

Piše PSD.
22. veljače 2017. - 16:14
branje.JPG

Prvo Svjetsko prvenstvo u branju maslina održat će se od 19. do 22. listopada u Postirima na Braču. Potvrđena je to vijest o kojoj se već neko vrijeme priča, a otočane intrigira. 

Uistinu je ovo prvo ovakvo svjetsko natjecanje?

- Da, i jedinstveno je u svijetu. Planiramo ga i zaštititi. Organiziraju ga Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga "Postira" kao logistički dio tima, dok su kreativni dio tima Ivo Ljubetić Šteka i supruga mu Eti, od kojih je ideja i niknula - pojašnjava Ivana Jelinčić iz Turističke zajednice Postira.

Zašto Postira?

- Mislim da s pravom možemo kazati kako su Postira jedna od najmaslinarskijih općina na Braču. Imamo brojne i slikovite maslinike, zaista dugu tradiciju, Zadrugu, natjecateljski nastrojene maslinare… sve predispozicije. 

Ulje nas je, na koncu, i povezalo s idejnim začetnikom ideje o svjetskom prvenstvu, Štekom, jer kod nas prerađuje masline. Kada nam je ponudio ideju da zajedno krenemo u organizaciju, odmah smo pristali i već godinu dana intenzivno radimo na pripremama - kazuje Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge Postira.

THE 1st WORLD CHAMPIONSHIP IN OLIVE PICKING 2017 - POSTIRA - ISLAND BRAČ from Hani Salama on Vimeo.

A pravila natjecanja?

- Tijekom prvog dijela natjecanja bere se ručno. "Na sakete". Prava prilika da se pokaže sve umijeće branja. Teoretski, u sat vremena može se obrati jedno do dva stabla. Kako nitko ne bi bio zakinut, svakom će timu na raspolaganju biti šest stabala i slobodni su razraditi strategiju branja - objašnjava Jelinčić.

Drugi dio kreće nakon marende. Natjecatelji dobivaju još jedan sat branja, ali ovog puta uz modernu tehnologiju - s tresačima. Količine se zatim zbrajaju, vaganje se obavlja na licu mjesta. Pobjednik je onaj koji ubere - najviše. 

Sve se ubrano odmah nosi na preradu, radi se ulje koje natjecatelji iste večeri dobivaju u bocama s logom natjecanja i mogu ponijeti kući. Nitko, dakle, kući neće praznih ruku.

Tko su natjecatelji?

- Do sada su se prijavili strani predstavnici iz Slovenije, Italije, Crne Gore i Nizozemske. No, očekujemo prijave predstavnika iz još bar desetak europskih zemalja. Nije lako, to vam priznajemo. Prvi put se ovako nešto organizira, potrebno je mnogo upornosti da bi uvjerili ljude kako nije riječ o ozbiljnom natjecanju, a mi ne bi završili u spamu. 

Poslano je mnogo e-mailova, kontaktirala su se veleposlanstva, zadruge, OPG-ovi, privatnici, turističke zajednice brojnih europskih zemalja. Uz potporu županijske turističke zajednice i predstavnika Hrvatske turističke zajednice u svijetu, broj natjecatelja lagano raste. 

Njima će boravak u Postirima tri dana natjecanja biti u potpunosti plaćen, a prvu će večer svaka zemlja predstaviti svoju maslinarsku tradiciju, od branja, do prerade - objašnjavaju sugovornice.

Čak i Nizozemska?

- Čak su i zemlje bez maslinarske tradicije ravnopravni natjecatelji, vjerujem kako će to Nizozemci dokazati. Oni će predstaviti svoju gastronomiju u sponi s maslinovim uljem - uvjerene su Postirke.

Tko će predstavljati Hrvatsku?

- Kako nam je prva godina, kao organizatori skupili smo općinske snage. Hrvatsku će predstavljati najspretniji maslinari Postira i Dola. Kako projekt s godinama, nadamo se, bude rastao, kvalifikacije će biti na razini cijele Hrvatske - kazuju naše sugovornice.

Nema tu straha, Postiranima i Doljanima natjecateljskog duha ne manjka. I do sada su se bitke vodile tko je ubrao više, tko preradio više, kome je "bacilo" više. Štoviše, postirska ih je uljara prošlu sezonu i nagrađivala.

I dok se ionako krajičkom oka zbrajalo koliko koji berač šakom može "obrstiti" granu i kojom brzinom prazni pune sakete, ovo je jedinstvena prilika da to usporede i na svjetskoj razini.

- Jedina stvar koju nismo uzeli u obzir je što će biti ako masline ne rode - priznaju organizatori, nadajući se da do toga, na dobrobit sviju, ipak neće doći.

Ivana GOSPODNETIĆ

Fešta za kraj sezone

Svjetskim prvenstvom Postira će zaključiti svoju turističku sezonu. A tu će sezonu i otvoriti s još jednom maslinarskom manifestacijom. Ovih dana kreću prijave uzoraka za ovogodišnje izdanje Oblica festa koji će se održati 22. travnja u hotelu "Pastura". Riječ je o devetom izdanju Oblice koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj prijava.

Ponosni na svoju prešu

Postira su ponosna na svoju dugu maslinarsku tradiciju, a time i na svoju staru prešu. Maslinovo ulje dobiveno na takav tradicionalni način postirska će Poljoprivredna zadruga pokušati zaštititi. A ujedinjeno sa svim poljoprivrednim zadrugama i uljarama otoka Brača nastoji se i “Bračkom maslinovu ulju” osigurati oznaku izvorosti.

20. travanj 2024 15:42