StoryEditorOCM

odlična godinaJedan osvajač zlatne medalje u Zagrebu ostaje vjeran oblici, a drugi će nastaviti s precijepljivanjem

Piše PSD.
11. veljače 2017. - 12:44
zdmaslinari

Možemo mi govoriti ovo ili ono, ali oblica daje najboje ulje, prokomentirao je jedan od zadarskih maslinara na netom završenom Festivalu maslina u Zagrebu. 

Pretjeruje?! Možda, ali kad se malo bolje proanaliziraju rezultati, nije daleko od istine. Jer, i na smotri na Zagrebačkom velesajmu gdje su sudjelovali maslinari iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do juga Dalmacije, u kategoriji monosortnih ulja oblica je od ukupno 60 odnijela 19 odličja, i to 4 zlatne, 11 srebrnih i 4 brončane medalje.  

Dakle, 31,67 posto, što je znatno više od svih drugih domaćih sorti. Više i od rasprostaranjenih istarske bjelice i buže, ali i od introduciranih sorti kao što su leccino, pendolino i druge.

Urem vjeran oblici

- Imam dobra iskustva s oblicom - kaže Ante Urem iz Biograda na moru. 

Na Festivalu u Zagrebu njegovo ulje osvojilo je zlatnu medalju (91,60 bodova). Još bolje se plasirao nedavno u Vodicama gdje je na Danima mladog maslinovog ulja Uremovo ulje od oblice ocijenjeno s visokih 97,57 bodova i osiguralo mu titulu vicešampiona u kategoriji sortnih ulja.  

- S toliko bodova u Zagrebu bih bio šampion - govori Urem. 

Točno, jer  novopečeni šampion Darko Jakomin sa svojim uljem od istarske bjelice osvojio je 97,21 bodova, dakle 30-ak desetinki manje od Uremovog u Vodicama.

Zanimljivo je da je i u jednom i u drugom slučaju ulja ocijenjivala Olea iz Šibenika. Urem misli da je slabijoj ocijeni komuvalo “tramakavanje” ulja iz Biograda u Zagreb i iz Zagreba u Vodice po hladnom vremenu, odnosno zbog naglih promjena temperature, što je utjecalo na organoleptička svojstva posebno na voćnost.

- Maslinova ulja ne vole nagle promijene - kaže Urem koji u zaleđu Pirovca ima ima 190 stabala maslina, od čega više od 70 posto oblica. 

Ne tuži se ni na rodnost, iako kaže da i kod njega ima mikrolokaliteta gdje prinosi osciliraju, na što po njegovu mišljenju utječu tlo, vremenske prilike pa čak i ruža vjetrova. No, plodovi u njegom masliniku bili su protekle, za maslinarstvo nepogodne i suviše vlažne sezone, potpuno zdravi.  

- Počeo sam brati 8. listopada i za 10 dana obavio svu berbu, masline odmah preradio i - to je to. Radman dobar, iznad 12 posto - kaže Urem i dodaje: 

- U principu idem u berbu kad su masline zrile. Kad se “meso” odavaja od koštice - kaže ovaj maslinar koji u zadnje četiri godne, koliko se natječe na smotrama maslinara, redovito osvaja najviša odličja.  

- Nemam namjeru ništa mijenjati, ni precjepljivati. Ostajem vjeran oblici - kaže Ante Urem. 

Iskustva Bore Pedića 

Iako je u Zagrebu također osvojio zlatnu medalju u istoj kategoriji, višestruko nagrađivani maslinar Borislav Bore Pedić iz Zadra, koji na lokaciji Pržine u Smilčiću ima 40-ak stabala oblice, nastavit će s precijepljivanjem.

- Lani sam imao odličan urod, 20 kg po stablu, ali to mi je bila ujedno i prva berba jer su masline tek u sedmoj godini prvi put obilnije rodile. 

S kakvoćom ulja je zadovoljan, ali bilo bi još bolje da zbog opasnosti od muhe nije požurio brati.

- Bile su još zelene. Oblicu je najbolje brati kad prošara, tamo oko svetog Luke - kaže Pedić, koji osim u Smilčiću ima na više lokacija u rodnoj Pridragi ukupno 300 stabala maslina raznih sorti. 

Pedić, kao i većina maslinara, ističe da su slabe strane oblice neredovita rodnost i sklonost prema boleštinama, posebno paunovom oku. Ali kad se poklopi dobra klima tj. suha i hladna zima, uz sve ostale parametre, oblica obilato rodi i nadoknadi predhodne slabije rodne godine.

Dani masline / maslina

25. travanj 2024 17:46