StoryEditorOCM

saveznik zdravlja i ljepoteMaslinovim uljem protiv zime: ovi jednostavni tretmani iz kućne radinosti 'čine čuda'

Piše PSD.
10. veljače 2017. - 18:38
15

Zima je godišnje doba koje će ljubitelje zimskih radosti izvući iz kuće, a one zimogrozne zadržati u dobro grijanoj prostoriji. Niske temperature i vjetar, ali i suh zrak u zatvorenim grijanim prostorima isušuju kožu. 

Na tržištu postoji nebrojeno preparata koji će koži i kosi dati potrebnu hidrataciju, a jedan od njih se koristio još na francuskom i engleskom dvoru.

Maslinovo ulje je dobro poznat saveznik zdravlja i ljepote. U kozmetičkoj primjeni hrani i hidratizira kožu te djeluje kao antioksidans, a prikladno je i za osobe alergične na supstancije od umjetno dobivenih sastojaka. Većina proizvoda za suhu i mješovitu kožu sadrži maslinovo ulje, a ono i samostalno „čini čuda“.

Kosu, kožu i nokte najbolje je njegovati ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Antioksidansi u maslinovu ulju jačaju kožu i čine je glađom i mekšom. 

Za sjajnu i jaku kosu tretirajte vlasište toplim uljem, a maslinovo ulje će ojačati i slabe nokte. Razlog tome je što dugotrajno vlaži kožu, pa sprečava daljnje isušivanje. 

Vitamini E, A, K i D koje sadrži povećavaju elastičnost kože, usporavaju nastanak bora, a pomažu i pri liječenju ekcema, dermatitisa, psorijaze i suhe kože.

Baš kao što je sastojak preparata na policama trgovina, može biti i glavni sastojak kozmetike iz kućne radinosti.

Zimi koža ruku lako ispuca jer je nemoguće obavljati sve dnevne aktivnosti noseći rukavice. Osim niskih temperatura, vjetra i suhog zraka, kožu isušuju i svakodnevna sredstva za higijenu poput sapuna, pa ruke tijekom zimskih mjeseci perite sapunom koji sadrži maslinovo ulje. 

Ambiciozni mogu napraviti vlastiti losion za ruke. Dovoljno je grijati maslinovo ulje, pčelnji vosak i kokosovo ulje na laganoj vatri dok se vosak ne otopi. Pri kraju u mješavinu možete umiješati i dodatnu dozu vitamina E (najjednostavnije je istisnuti sastojak kapsula vitamina).

Ako želite dodavati ulja za miris, odaberite ružino, lavandino ili ulje čajevca jer sva tri imaju antiseptičko djelovanje i pomažu liječenju kože. 

Ako želite instant nježnije ruke, napravite piling od dvije žlice smeđeg šećera i maslinova ulja te trljajte dok se šećer ne otopi. Šećer će ukloniti mrtve stanice s vaše kože. 

Vlagu zimi gube i nokti, pa, da biste očuvali zdrave nokte i zanoktice te izgled njegovanih ruku, utrljajte maslinovo ulje u zanoktice nakon tuširanja i prije spavanja. 

Kroz hladne mjesece njega stopala je često zanemarena, zbog čega ćete požaliti kad provire topliji dani. Nakon tuširanja namažite stopala s malo maslinova ulja, a barem jednom u dva tjedna napravite i piling mješavinom maslinova ulja i krupne soli. 

Trajni podsjetnik na brigu o sebi može biti maslinovo ulje pretočeno u manji dozer u kupaonici. Na taj način će svako pranje ruku postaviti pitanje je li koža isušena, a čišćenje kože uljem prijeći će u naviku. 

Ipak, izgled kose, kože i noktiju može biti i pokazatelj stanja organizma. Dokazano je da unošenje maslinova ulja jača imunitet i brani tijelo od napada mikroorganizama, virusa i bakterija.

Ljepota i zdravlje odraz su prehrane, a mediteranska prehrana, bogata maslinovim uljem, poznata je kao jedna od najzdravijih na svijetu.

Pri izboru za svoj kozmetički i kuhinjski ormarić potražite ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je prošlo najmanje obrade, jer je zadržalo i najviše sastojaka – saveznika ljepote i zdravlja koji su jednostavna pomoć u ovim hladnim danima.

Aleksandra Ignatoski

 

Za beživotnu kosu

Česti zimski problemi su suha, beživotna ili naelektrizirana kosa.

Masku za sjaj kose možete napraviti tako da pomiješate malo maslinova ulja i zgnječeni avokado. Nanesite je na ručnikom osušenu kosu i ostavite da djeluje 15 minuta, a onda isperite mlakom vodom.

Ako nemate avokado, a želite nahraniti kosu i vlasište, najprije operite kosu toplom vodom, zatim prstima nanesite maslinovo ulje i pustite da djeluje 20 minuta. Isperite kosu hladnom vodom, a ako osjećate da je masna, možete je oprati s malo blagog šampona.

Naelektriziranu kosu možete ukrotiti nanošenjem par kapljica maslinova ulja cijelom dužinom.

Maska za lice

Koliko god se toplo obukli, lice je uvijek izloženo hladnoći i vjetru.  Ispucale usne hidratizirajte s malo maslinova ulja, a preporučljivo ga je koristiti i za odstranjivanje šminke. 

Možete napraviti i osvježavajući masku za lice tako da u mikseru pomiješate žlicu mente, meda i maslinova ulja. Nanesite je na čistu kožu i isperite nakon 10 minuta. 

Protiv bora možete dva puta tjedno obrisati lice mješavinom podjednako maslinova ulja i limuna. Limun čisti kožu i vraća joj vitalnost. 

Neuobičajen je recept za masku za lice koje se brzo masti: pomiješajte 50 grama usitnjenih listova kupusa s dvije žlice maslinova ulja, a nakon 15 minuta isperite hladnom vodom.

Kupke a la Kleopatra

Još je Kleopatra, vladarica legendarne ljepote, održavala mladoliku kožu kupkama u maslinovu ulju. 

Nakon napornog dana opuštanje u kupki zvuči idealno, a maslinovo ulje može je učiniti dodatno korisnom. Već tri žlice će obogatiti vašu kupku, a ako želite pjenušavu kupku, u bočici pomiješajte šalicu maslinova ulja, nježnog dječjeg šampona i pola žličice vašeg omiljenog mirisnog ulja. 

Svaki put prije upotrebe promućkajte, a u kupku dodajte nekoliko žlica. Šampon će razbiti ulje, pa se ono neće sakupljati na površini vode, već njegovati kožu. 

 

19. travanj 2024 16:04