Dr. Ivica Vlatković: Bračani su 'ukrotili' oblicu, nije čudo da nižu visoke randmane i postižu kvalitetu u ranim berbama
Bračka dobitna formula: ovce i oblice / Foto: Mladen Stubljar
recept za uspjeh

Dr. Ivica Vlatković: Bračani su 'ukrotili' oblicu, nije čudo da nižu visoke randmane i postižu kvalitetu u ranim berbama

Krajem prošlog ljeta posjetio sam prijatelja maslinara Mira na Čiovu. Zajedno smo se uputili put Brača u posjet prijateljima maslinarima Edi Majiću i Peri Šantiću. 

Samim dolaskom u Supetar i pogledom na brojne maslinike u okolici zaključio sam da je samo Bračanima pošlo za rukom „ukrotiti“ oblicu u njenoj težnji zatvaranja i zadržavanja kuglaste forme. 

Bračani su od nje napravili ne samo formu vaze nego na mnogim mjestima oblik „pijata“ po visini nedohvatljivog za životinje, ali lako dohvatljivim za ljudsku ruku i pomagala. To sam nazvao „brački štih“. 

Racionalno formirana krošnja i potpuno otvorena svjetlosti i suncu. Nije čudo da Bračani nižu visoke randmane i postižu kvalitetu u ranim berbama. 

Izvaredan prijem od prijatelja maslinara odveo nas je put staza maslinovih ulja. Tako smo upoznali Ljerku, vrlo poduzetnu i susretljivu direktoricu uljare u Postirama, gdje su postavljena dva pogona. 

Jedan kontinuirani moderni s centrifugom i drugi ništa manje moderniziran, ali jako zahtjevan s prešom, pa neka izvoli tko voli različite načine prerade. 

Jako lijepo osmišljen prodajni prostor s kušaonicom u samoj uljari i bogatom ponudom maslinovih ulja, kao i kozmetičkih proizvoda od maslina.

Naš prijatelj Edo Majić, poznati maslinar i prošlogodišnji šampion kvalitete maslinovih ulja na Oblica festu, bračkoj maslinarskoj manifestaciji, poveo nas je do OPG-a Pere Šantića. 

Bračni par Šantić stvorio je mali raj na svom OPG-u. Od brojnih proizvoda: maslinovih ulja, eteričnih ulja i svih mogućih mirisa Mediterana. 

Reprezentativno su uredili prostor za turiste, kao i za sve ljubitelje izvorne dalmatinske kužine. Vrijedni ljudi stvaraju ljepotu u sebi i oko sebe i to se osjeća u njihovom pristupu.

Edo nas je odveo u svoje maslinike koji su mu lijepo i dobro rodili. Uložio je veliki trud u uređenje maslinika i vjerujem da će ispuniti svoje planove u daljnoj afirmaciji svojih maslinovih ulja, ali ujedno i otoka Brača.

dr. ivica vlatković

Komentari: 0