StoryEditorOCM

cijena nije sitnicaTekuće zlato koje 'puca': na tržište je stiglo maslinovo ulje s kanabisom, a recept je strogo čuvana tajna!

Piše PSD.
31. siječnja 2017. - 14:42
diiiim

Možda se može reći kako je kalifornijsko maslinovo ulje vrhunske kvalitete izgubilo svoje "djevičanstvo" miješanjem s kanabisom, ali njegovi tvorci kažu kako će Pot d’Huile zadovoljiti kulinarsku žudnju i sladokusaca i poznavatelja marihuane. 

U certificirano ekstra djevičansko maslinovo ulje uliven je ekstrakt kanabisa kako bi se proizveo Pot d’Huile, a oni koji ga budu koristili moći će kontrolirati dozu i iskustvo koje će pružati, može se koristiti umjesto običnog maslinovog ulja, ali će oni koji ga budu koristili sasvim sigurno osjetiti efekt kanabisa.

Pot d’Huile ulje, koje se upravo počelo prodavati u San Franciscu, napravljeno je od sorti maslina Hojiblanca i Arbequina s jednog malog obiteljskog imanja u sjevernoj Kaliforniji čiji su vlasnici željeli ostati anonimni, a dodavanje ekstrakta kanabisa dugo nije davalo željene rezultate, piše Olive Oil Times

Naime, Pot d’Huile je osnovan 2015. godine, ali su njegovi kreatori morali savladati velike izazove kako bi usavršili proizvod.

Yannick Creeps, mozak iza Pot d’Huilea, priznaje kako su prvi pokušaji imali grozan okus, intenzivna istraživanja su poduzeta kako bi se pronašao efikasan način neutraliziranja travnati okus marihuane i eliminiranja nepoželjnih kemikalija uz održavanje preciznih doza. 

Izrada maslinovog ulja obogaćenog marihuanom nije bio proces jednostavnog mariniranja sjemenki u ulju, brojni su strojevi za ekstrakciju, koje inače koriste farmaceuti i forenzičari, odbačeni jer nisu proizvodili zadovoljavajući ekstrakt kanabisa.

Ponekad je ulje bilo muljevito, drugi put se nije uspjela kalibrirati odgovarajuća doza psihoaktivnih elemenata, cijela je 2015. godina prošla u istraživanjima dok se ekipi nije priključila biokemičarka Allison Comiso Bordsen koja je osmislila uspješnu metodu obrade kanabisa kojom se osiguravalo da konzumenti dobiju maksimalne koristi od proizvoda. 

Taj je proces dobro čuvana tajna, a Pot d’Huile se ne može patentirati jer je kanabis još uvijek ilegalan po federalnim zakonima.

Ulje obogaćeno marihuanom može se koristiti za razne recepte uključujući dresing za salate, humus, kolače i torte. Zbog neutralnog okusa i jednostavnog doziranja, Pot d’Huile ima široku primjenu za one koji hranu pripremaju kod kuće, kao i za profesionalne kuhare. 

No, upozorava se kako ovo ulje ne bi trebalo koristiti na vrlo visokim temperaturama kako ne bi izgubilo svojstva, pa se ne preporučuje za prženje i sotiranje.

Jedan mililitar (petina čajne žličice) ulja Pot d’Huile sadrži jedan miligram THC-a, a preporučena doza za manje konzumente kanabisa je dva do četiri miligrama, što ima sličan učinak čaši vina. 

Pot d’Huile se prodaje po cijeni od 42,50 dolara za bočicu od sto mililitara, a snaga ulja se može ublažiti miješanjem sa čistim maslinovim uljem. Ovo se specifično ulje, napominju proizvođači, može čuvati do šest mjeseci na hladnom, suhom mjestu.

Medicinska upotreba marihuane je legalna u 30 američkih saveznih država, a rekreacijsko korištenje je dozvoljeno u Aljasci, Kaliforniji, Koloradu, Maineu, Oregonu, Washingtonu, Nevadi, Massachusettsu i Washington DC-ju. 

Ukupno za oko 20 posto Amerikanaca je marihuana dostupna za medicinsko ili rekreacijsko korištenje, a tvorci Pot d’Huilea kažu kako su željeli prevladati jaz između marihuane i prehrambenih proizvoda. 

M. Č.

19. travanj 2024 09:54