StoryEditorOCM

europska oznaka izvornostiReportaža s fešte na Šolti: 'Cijena ulja sad će skočiti i do 40 posto!'

Piše PSD.
2. prosinca 2016. - 21:18
soltansko_ulje11-011216

Šoltani su oduvijek bili poznati po svom odličnom maslinovu ulju, a sada su i službeno dobili potvrdu da imaju unikatan proizvod, ne samo na nacionalnoj, nego i na europskoj razini. 

Naime, nakon pet godina čekanja, pisanja projekata i brojnih provjera šoltansko ulje dobilo je europski certifikat izvornosti što su otočni maslinari obilježili "Feštom šoltanskog uja i vina" ovog četvrtka u Domu kulture u Grohotama.

- Konačno smo i to dočekali! Šoltansko maslinovo ulje postalo je prvo dalmatinsko ulje sa zaštitom izvornosti. Ovo je nagrada svim Šoltanima, svima onima koji se bave maslinama! Naši višegodišnji napori, posebice udruge "Zlatna šoltanka", isplatili su se, uz pomoć Općine Šolta koja je financirala ovaj projekt. 

- Ova potvrda ukazuje na skrivene vrijednosti otoka koje su putokaz rijetkoj otočnoj mladosti da i te kako imaju zašto ostati na otoku i koristiti domaće prednosti. Predstoji nam još jače brendiranje ulja, kao i rijetke vinske sorte dobričić, nekad zaboravljene, a koja se sada obnavlja vraćanjem u vinograde.

- Prijavili smo se na Sajam ulja u New Yorku koji će se održati u veljači, pa se nadamo nagradi i još boljoj reputaciji. Šolta ima prostora i mogućnosti za obnovu maslinika i vinograda, pa smo sigurni da smo na dobrom putu - rekao je Nikola Cecić Karuzić, načelnik općine Šolta, ujedno jedan od sedamnaest maslinara udruge "Zlatna šoltanka", od kojih je sedam ekoloških proizvođača.

Svi oni ponosno su predstavili svoja ulja, sada s oznakom izvornosti, koja jamči da se proizvodnja, priprema i obrada proizvoda i usluga u cijelosti odvijala u naznačenom području, uz stroge kontrole svih procesa do finalnog proizvoda.

- Dobili smo zaista vrhunski, provjereni proizvod za koji će tržište biti spremno platiti više, pa se očekuju i veće cijene tog ulja za nekih 30 ili 40 posto. Smisao ovog projekta je da profit ostaje tu na otoku, a ne da odlazi, primjerice, trgovačkim lancima. Sada treba poraditi na marketingu, ali i požuriti poljoprivredne mjere koje bi stimulirale stare i privukle nove proizvođače ulja - kazao je prof. Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je radio specifikaciju - osnovni dokument za registraciju ulja.

Specifičnost šoltanskog ulja najbolje nam je objasnio Zlatko Burić, predsjednik udruge "Zlatna šoltanka", presretan zbog europskog priznanja.

- Nigdje na svijetu nema sorte levantinke u tolikom postotku kao na Šolti. Ona mora biti zastupljena sa najmanje 50 posto udjela u ulju, a plodova levantinke (šoltanke) i oblice u šoltanskom maslininovom ulju zajedno mora biti najmanje 95 posto. 

- Posebnosti našeg ulja pridonose i teren, vruća i suha ljeta, izloženost buri, uz trud i ljubav naših maslinara. Ovo ulje može biti skuplje, ali mi trebamo opravdati njegovu kvalitetu načinom proizvodnje i okrenuti se ekološkoj proizvodnji u što većem broju - poručio je Burić.

Fešti na Šolti nazočio je i župan Zlatko Ževrnja napravivši usporedbu kako je prije sto godina Dalmacija imala 10 milijuna stabala maslina, a danas ih ima oko milijun.

- Od toga broja oko 250 tisuća sadnica potpomogla je Splitsko-dalmatinska županija uz obnovu poljskih puteva brojnim mjerama za pomoć u poljoprivredi, kao i u proizvodnji maslinova ulja. Sada ćemo se orijentirati na što bolji plasman ovog sjajnog šoltanskog ulja na tržištu - obećao je župan.

Merien Ilić

Sinovčić: Mukotrpan je ovo posao

Prvo iz hobija, a onda iz čiste ljubavi, Tomislav Sinovčić iz Maslinice, jedan od najmlađih šoltanskih maslinara, napustio je siguran posao i okrenuo se maslinarstvu prije nekoliko godina.

- Uz očeve masline, zasadio sam oko 200 stabala sorte levantinke i oblice. Otvorio sam OPG i krenuo u ekološku proizvodnju, što je prilično mukotrpan posao. Koristim isključivo ekološka sredstva, gnojim sve ručno, imam i koke hrvatice koje žive u masliniku, pa nije lako, no isplati se. Volio bih da se ne zlorabi ekološka oznaka, da zaista budemo prepoznatljivi po vrhunskoj kvaliteti, rekao je Sinovčić.

Oni imaju oznaku ZOI

Uz šoltansko maslinovo ulje, zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), registriranu na EU razini imaju: korčulansko i krčko maslinovo ulje, ekstra djevičansko ulje s Cresa, paška janjetina, neretvanska mandarina, ogulinski kiseli kupus i istarski pršut. 

U postupku registracije su paška sol, slavonski med, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i varaždinsko zelje.

19. travanj 2024 05:05