StoryEditorOCM

tristotinjak vinara u neumuOcjenjivački sud nije imao lagan posao: iločki traminac osvojio Sabatinu

Piše PSD.
6. studenog 2016. - 15:42
sabatina_neum6-031116

Međunarodna Sabatina 2016, koja je protekla tri dana u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu okupila tristotinjak vinara iz Hrvatske, BiH, te Srbije, Slovenije, Italije i Crne Gore, okončana je proglašenjem šampionskih vina.

Ovogodišnja Sabatina, za razliku od prethodnih 25, koje su se održavala diljem Dalmacije upriličena je u Neumu sa ciljem popularizacije dalmatinskih i hercegovačkih vina. 

Ako je suditi po masovnom odazivu vinara te stručno znanstvenim predavanjima, neumska Sabatina je nedvojbeno uspjela. Kako je istaknuto u Neumu, Sabatinom težaci, vinogradari i vinari obilježavaju završetak berbe grožđa.

Vrhunac Sabatine je ocjenjivanje vina, a ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih stručnjaka enologa, nije imao nimalo lagan zadatak među 364 uzorka vrhunskih vina odabrati najbolja buteljirana vina, otvorena vina te jaka alkoholna pića. Ocjenjivali su se boja, bistrina, okus i miris te izgled i pakiranje vina.

Ukupni šampion Sabtine 2016 je vino Traminac izborna berba bobica 2012, Iločki podrumi Ilok.

Šampioni Plavac su Dingač 2015, Pelješki vinogradar, Anto Palihnić iz Kune Pelješke te Dingač 2011 Matuško vina Potomje. 

Šampion među bjelim vinima je Trijumf Baririque 2012 vinarije Aleksandrović iz Topole-Srbija, dok je šampion crnih vina Vranac Andrija 2013, podrumi Andrija Čitluk.

U kategoriji jakih alkoholnih pića šampionom je proglašen Limuncello Premium Kapornica Zagreb. Po ocjeni ocjenjivačkog suda, šampion izgleda proizvoda je Model 2013 Vinarija Lipovac sa Cetinja - Crna Gora, dok je pak najbolje zadružno vino Dingač selekcija 2008 vinarije PZ Dingač Potomje. 

Među otvorenim vinima za najbolje crno vino proglašen je Merlot 2015 vinarije Škaulj Nadin, dok je najbolje otvoreno bijelo vino Žilavka Zdenka Milasa iz Ljubuškog. 

Najbolje mlado bjelo vino je Chardonnay Stjepana Vučemilovića a mlado crno vino je Syrah PZ Maslina i vino iz Polače. 

S. Soldo

20. travanj 2024 11:15