StoryEditorOCM

zaštita izvornostiŠoltani oduševljeni: Proslavit ćemo nakon berbe, svjesni smo da nas tek sada čeka pravi posao

Piše PSD.
22. listopada 2016. - 18:49
masline_solta26-201009

Od jučer je i šoltansko maslinovo ulje zaštićeno i na europskoj razini! U samo mjesec dana i drugo dalmatinsko maslinovo ulje (nakon korčulanskoga prije dvadesetak dana) registrirano je i zaštićene izvornosti na prostoru cijelog EU-a. 

Ostat će zabilježeno u šoltanskoj povijesti da je u Službenom listu Europske unije od 21. listopada 2016. objavljena "provedbena uredba komisije (EU) 2016/1865 od 10. listopada 2016. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Šoltansko maslinovo ulje (ZOI))".

- Fala Bogu, eto, dočekali smo i to - dobro raspoložen, jučer je komentirao sretnu vijest za Slobodnu Dalmaciju Zlatko Burić, predsjednik udruge šoltanskih maslinara "Zlatna šoltanka".

- Borili smo se dugo, tri godine, od 2013. se trudimo za ovaj cilj i eto nas napokon. Bilo je to puno posla, ali i zadovoljstva. I mi sami prikupljajući dokumente o specifičnosti našeg šoltanskog ulja naučili smo puno i o povijesti i o maslinarstvu i posebnoj vrijednosti našega ulja. Lani smo osvojili oznaku izvornosti za šoltansko maslinovo ulje na nacionalnoj razini, a evo sad i za cijelo europsko tržište. I sad kad smo došli do cilja – zapravo smo na početku. 

- To znači da predstoji puno posla na promidžbi šoltanskoga maslinova ulja, na proširivanju kruga šoltanskih maslinara koji će proizvoditi ulje baš po kriterijima propisanima u specifikaciji koja točno određuje što je to šoltansko maslinovo ulje zaštićeno na EU razini i koji će u tome vidjeti svoju korist. K tome, naravno, sve to ne ide bez potrošača koji su spremni platiti nešto više kako bi dobili proizvod koji je vrhunske, ali i kontinuirano vrhunske kvalitete - naglašava Burić.

Veli da fešte zbog velikog uspjeha ovih dana neće biti jer su svi na Šolti u berbi maslina. Kad veliki posao završi, proslavit će se.

A po čemu je šoltansko maslinovo ulje posebno?

Šoltansko maslinovo ulje je ulje koje se proizvodi od maslina koje su isključivo na postoru otoka Šolte i sedam otočića ispred mjesta Maslinice: Polebrnjak, Saskinja, Balkun, Kamik, Šarac, Grmej i Stipanska. 

U njegovu sastavu mora biti najmanje 50 posto ulja autohtone sorte šoltanka (levantinka), koja prevladava na otoku, a šoltanka zajedno s autohtonom oblicom mora činiti minimalno 95 posto šoltanskoga maslinovog ulja. 

To znači da u njemu ne smije biti više od pet posto drugih sorti koje nisu autohtone na Šolti. Šoltansko maslinovo ulje odlikuje voćna aroma s blagim mirisom banane, male je gorčine i pikantnosti.

Iz Ministarstva poljoprivrede jučer su izvijestili da je "ministar Tomislav Tolušić ponosan na još jedan hrvatski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti na razini EU-a i poziva sve proizvođače domaćih autohtonih proizvoda da pokrenu proces zaštite kako bismo dodanom vrijednošću naših proizvoda bili konkurentniji na zajedničkom tržištu. Povezivanje ovakvih proizvoda s turizmom sljedeća je stepenica uspjeha".

Valja rezimirati: Hrvatska se od jučer ponosi sa svoja čak četiri maslinova ulja, čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. To su dva dalmatinska maslinova ulja - šoltansko i korčulansko, zatim krčko maslinovo ulje i cresko maslinovo ulje. Registraciju i europsku zaštitu oznake izvornosti zatražilo je i uskoro očekuje odobrenje i istarsko maslinovo ulje.

Meri ŠILOVIĆ

20. travanj 2024 12:41