StoryEditorOCM

inovacija iz šibenikaKosi, ore, prska i kapulicu sadi: Radina freza spremna za sajmove!

Piše PSD.
26. listopada 2016. - 11:29
rade_vuksa21-200616.JPG

Preinačena kopačica inovatora Rade Vukše iz Šibenika „kosi, ore i kapulicu sadi“ – sve u isto vrijeme kako smo pisali ljetos, a odnedavno ovaj „multipraktik“ ima sjedalicu (!) s koje se udobno upravlja za vrijeme košnje ili frezanja, te dvije prskalice: za maslinik s jednim crijevom i vinogradarsku, s dvije bočne mlaznice. 

Motokultivator originalne crvene boje sastavljen od sklopova dva različita proizvođača prebojio je u plavo i već ga je izložio na Sajmu inovacija u Bjelovaru sa zapaženim uspjehom, a ovaj vikend sudjeluje na sličnoj manifestaciji u Zagrebu, također kao član šibenskog Društva inovatora "Faust Vrančić“.

S ovim posljednjim dodacima dosjetljivi je konstruktor (60) gotovo u jednom dahu, otkako je prije nekoliko mjeseci iz TLM-a otišao u mirovinu, dovršio kopačicu kao stvorenu za dalmatinske maslinare i vinogradare.

Rade Vukša je uostalom jedan od njih, jer već godinama u zaleđu Skradina u slobodno vrijeme obrađuje obiteljske nasade stalno razmišljajući kako što više racionalizirati poljske poslove.

– Na zemlji je ostalo najviše starijih ljudi. Mladi imaju svoje obveze, ako su uopće u zemlji ili žive u drugim sredinama, tako da je nužno olakšati radove, manje se umarati i uštedjeti novac, naposljetku, a s mojom kopačicom može se u isto vrijeme obaviti tri vrste poljskih radova – objašnjava Vukša što ga je vodilo da unaprijedi običnu četverotaktnu frezu "benassi-agria“ sa dvostrukim pogonom.

Zahvaljujući talentu i strojobravarskom znanju, ovaj informatičar obrazovanjem - a stjecajem okolnosti cijeli radni vijek radnik u valjaonici – sam je, u garaži svoje kuće u Crnici izradio sve potrebne dijelove, no najviše je ponosan na jedinstvenu sjedalicu kakvu sigurno nema ni jedna ikad proizvedene kopačica. 

Njena je funkcija, zahvaljujući originalnom mehanizmu na spoju rude i tijela stroja postala složenijom od pukog sjedišta za lagodno upravljanje strojem.

– Držim to pravom inovacijom, jer sam uz pomoć mehanizma koji na prezentacijama iz razumljivih razloga pokrivam, postigao da se težina radnika udobno smještenog u sjedalici prebacuje prema naprijed, na alate stroja ako je zemlja tvrđa, ili natrag, ukoliko je tlo podatnije za obradu. Ovakva mogućnost balansa nužna je za dobar rad i nadomješta uobičajeni pritisak orača na alat kada se s kopačicom radi na nogama. Znamo i koliko je to naporno – opisuje Vukša.

Sada nema umaranja, a sjedalica, s kojom se jednostavnim rješenjem regulira i brzina kretanja motokultivatora, koristi se pri oranju i košnji mogućih i sa dvostrukim alatima. Kada se sjedalica demontira, iza stroja koji kosi ili freza mogu se priključiti prskalice ili sadilica za kapulicu… 

Nema sumnje, pogled na polje u kojem je obilje posla, s ovim mogućnostima kopačice nastale u radionici obiteljske kuće u Crnici postaje puno vedriji.

– Imao sam sreće i zahvalan sam što ste o meni pisali u Šibenskom listu i Slobodnoj Dalmaciji. Usporedo sa članstvom u šibenskom Društvu inovatora "Faust Vrančić" koje za svaku pohvalu vodi agilni tajnik Josip Labura, to mi je otvorilo mnoga vrata, donijelo brojne kontakte i potvrdilo se da sam pogodio što ljudima treba – zadovoljan je Vukša.

Zasad su s njim kontaktirali predstavnici proizvođača poljoprivrednih strojeva iz Bjelovara, no još je preuranjeno kazati hoće li doći do suradnje, jer Rade namjerava prodati patent, a sa svojim prototipom i dalje raditi u masliniku.

Branimir PERIŠA

25. travanj 2024 02:55