StoryEditorOCM

lošiji urodMuha na Braču obavila prijevremenu berbu, ali barem su randmani dobri

Piše PSD.
21. listopada 2016. - 10:31
019

Na Braču je berba maslina u punom zamahu, a prerada se, za sada, odvija u uljarama u Postirama, Supetru, Selcima i Sutivanu. Međutim, ovogodišnji urod bit će, to je sada posve izvjesno, osjetno lošiji od lanjskoga.

Napad maslinove muhe i maslinovog moljca te dugotrajna suša učinili su svoje tako da se urod prorijedio. Posebno je stradala od napada maslinove muhe sorta oblica, a ona je na Braču dominantna. Zbog uboda muhe najveći dio ploda oblice otpao je sa stabala. Tako je maslinova muha umjesto bračkih maslinara obavila prijevremenu berbu.

Na istočnoj strani otoka Brača lani je bilo ubrano tisuću tona maslina, a ove godine, posvjedočio je direktor Poljoprivredne zadruge u Selcima Ivica Stančić, ubrat će se maksimalno 600 tona.

Sličnog je mišljenja i direktor najveće bračke uljare uljare u Supetru Petrito Arnerić koji smatra da će ovogodišnji urod u odnosu na lanjski biti prepolovljen.

Dok je urod podbacio, prinos ulja odnosno randman je odličan. Čak je rana berba maslina davala 14 posto ulja, a taj trend nastavljen je i dalje. Dosta maslinara može se podičiti randmanom od 15 do 18 posto ulja.

Cijena prerada ostala je nepromijenjena, tako da za kilogram prerađenih maslina treba izdvojiti 1,10 kuna. Istodobno se otkup ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrši po cijeni od 45 kuna za kilogram.

Zanimljivo je spomenuti da uljara u Selcima jedina na Braču vrši otkup ekološkog ulja i to po cijeni od 60,00 kuna za kilogram. Na Braču, naime, ima 27 maslinara koji tu uljaricu uzgajaju po ekološkim principima i standardima. Istodobno, otkupna cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Selcima iznosi 52 kune za kilogram.

Na Braču se polako napušta klasično ručno branje. Sve više se koriste ručni češljevi s mrežama na podu na koje pada plod, ali i češljevi te tresači koje pokreće motor ili akumulator. Dakle, sve više se ide na strojno branje maslina. Kažu da se dnevno s pneumatskim češljevima može ubrati 10 puta više nego ručno. To je i jedan od razloga zašto berba maslina traje kraće.

Inače, Brač je naš najmaslinarskiji kraj jer obrađuje preko pola milijuna stabala maslina, a nešto manje od tog broja nije u kulturi, što znači da Brač ukupno raspolaže s milijun stabala maslina.

IVICA RADIĆ

20. travanj 2024 10:21