Nije lako bit amaterski maslinar ilitiga maslinar amater. Jer, svako malo stižu nove preporuke od raznoraznih stručnjaka koji tvrde kako je sve ono što je vrijedilo do jučer zapravo krivo, i sve što ste radili - loše ste radili.
Naravno da naslov ovog teksta ukazuje na glavnu dilemu, opet ponavljam, nas amatera. Toćat masline u moru? Da ili ne? Ako da, koliko?
Na mom Hvaru stara je navika bila da odstoje masline (u čistom hvarskome moru, dakako) neko vrijeme kako bi se izvukla gorčina iz budućeg ulja. I to se radilo tako desetljećima, a koliko su masline stale u moru, ovisilo je od maslinara.
I sve je to tako trajalo dok u posljednje vrijeme nije došlo upozorenje stručnjaka kako ulje gubi na kvaliteti, te je poželjno masline ravno s grane poslati na preradu u uljaru.
E, sad je tu neophodno pojasniti nekoliko stvari. Je li ulje koje se toćalo u moru, recimo sedam dana, štetno, škodljivo, opasno za ljudsku prehranu? Odgovor je ne.
Ono, doduše, ima nešto manji postotak određenih vrijednih sastojaka, ali to ne znači, kvragu, da je otrovno. I što je najvažnije, može ga se pit bez straha da će vam se grlo stisnut od gorčine, a to što ne miriše na travu i nije tamnozelene boje...
Znam da će na ovo mnogima zakolutat oči, ali eto, ja kao maslinar amater imam pravo reć da ću i ove godine, ako sve masline ne otpadnu, lipo njih potoćat tjedan dana u moru. A uostalom tko kaže da za desetak godina, kako to često i biva, neka nova istraživanja neće potvrdit kako je baš taj starinski način obrade maslina zdraviji.
E, a sad evo i druga priča.
Evropska je vlada odlučila krenuti u boj protiv raznoraznih pripravaka koji tobože uništavaju korov i štite maslinu od raznoraznih bolešćina, a zapravo truju i biljke i zemlju, pa je tako odzvonilo cidokorima i sličnim otrovima.
Po tom sam pitanju s obje ruke za napredak i za nove propise. Svaka čast sastojcima koji su bezopasni, ali mi nikako nije jasno kako netko može raditi na maslinama i dobivati ulje koje će sutra osobno koristiti ili će ga pustiti u prodaju, a prethodno je spreman prskati stablo i travu raznoraznim cidokorima, fastacima...
I još kasnije govore da im je to ekoproizvodnja.
A zemlja ispod maslina ravna, bez travke, ka' da je saliven beton. Nema na njoj ni djeteline ni mrava, sve pocrkalo. A za masline moraš brojit kad je prošlo 40 dana karence da se ne otruješ. Ma dajte. Zato prst gore Evropi koja će nas natjerat da ne trujemo sebe i druge, kad mi to sami nismo znali.
StoryEditorOCM
MISLI ISPOD MASLINEToćat il' ne toćat, pitanje je sad! Prskat protiv korova? Nikad!
23. listopada 2016. - 14:50