StoryEditorOCM

MISLI ISPOD MASLINEToćat il' ne toćat, pitanje je sad! Prskat protiv korova? Nikad!

Piše PSD.
23. listopada 2016. - 14:50
lecino_4.JPG

Nije lako bit amaterski maslinar ilitiga maslinar amater. Jer, svako malo stižu nove preporuke od raznoraznih stručnjaka koji tvrde kako je sve ono što je vrijedilo do jučer zapravo krivo, i sve što ste radili - loše ste radili.

Naravno da naslov ovog teksta ukazuje na glavnu dilemu, opet ponavljam, nas amatera. Toćat masline u moru? Da ili ne? Ako da, koliko?

Na mom Hvaru stara je navika bila da odstoje masline (u čistom hvarskome moru, dakako) neko vrijeme kako bi se izvukla gorčina iz budućeg ulja. I to se radilo tako desetljećima, a koliko su masline stale u moru, ovisilo je od maslinara. 

I sve je to tako trajalo dok u posljednje vrijeme nije došlo upozorenje stručnjaka kako ulje gubi na kvaliteti, te je poželjno masline ravno s grane poslati na preradu u uljaru.

E, sad je tu neophodno pojasniti nekoliko stvari. Je li ulje koje se toćalo u moru, recimo sedam dana, štetno, škodljivo, opasno za ljudsku prehranu? Odgovor je ne. 

Ono, doduše, ima nešto manji postotak određenih vrijednih sastojaka, ali to ne znači, kvragu, da je otrovno. I što je najvažnije, može ga se pit bez straha da će vam se grlo stisnut od gorčine, a to što ne miriše na travu i nije tamnozelene boje... 

Znam da će na ovo mnogima zakolutat oči, ali eto, ja kao maslinar amater imam pravo reć da ću i ove godine, ako sve masline ne otpadnu, lipo njih potoćat tjedan dana u moru. A uostalom tko kaže da za desetak godina, kako to često i biva, neka nova istraživanja neće potvrdit kako je baš taj starinski način obrade maslina zdraviji.

E, a sad evo i druga priča.

Evropska je vlada odlučila krenuti u boj protiv raznoraznih pripravaka koji tobože uništavaju korov i štite maslinu od raznoraznih bolešćina, a zapravo truju i biljke i zemlju, pa je tako odzvonilo cidokorima i sličnim otrovima.

Po tom sam pitanju s obje ruke za napredak i za nove propise. Svaka čast sastojcima koji su bezopasni, ali mi nikako nije jasno kako netko može raditi na maslinama i dobivati ulje koje će sutra osobno koristiti ili će ga pustiti u prodaju, a prethodno je spreman prskati stablo i travu raznoraznim cidokorima, fastacima...

I još kasnije govore da im je to ekoproizvodnja.

A zemlja ispod maslina ravna, bez travke, ka' da je saliven beton. Nema na njoj ni djeteline ni mrava, sve pocrkalo. A za masline moraš brojit kad je prošlo 40 dana karence da se ne otruješ. Ma dajte. Zato prst gore Evropi koja će nas natjerat da ne trujemo sebe i druge, kad mi to sami nismo znali.

Ivo Bonković

20. travanj 2024 08:32