StoryEditorOCM

međunarodni simpozijSplit postaje centar maslinarskog svijeta, a Hrvatska dobija vrhunsku priliku za promociju!

Piše PSD.
29. rujna 2016. - 10:49
berba_maslina_masvin15-1410

Za manje od mjesec dana Split će postati centar cijelog maslinarskog globusa! U gradu pod Marjanom, u centru Dalmacije će se od 10. do 14. listopada okupiti najveći svjetski maslinarski autoriteti na VIII Internacionalnom maslinarskom simpoziju (VIII International Olive Symposium) te u splitskom hotelu "Lav" u Podstrani raspravljati o najvažnijim temama i najnovijim otkrićima važnima za maslinarstvo i uljarstvo na svijetu. 

Dolaze znanstvenici sa najčuvenijih svjetskih instituta i sveučilišta, iz Cordobe u Španjolskoj, s Davis sveučilišta u Kaliforniji, iz Italije Perrugie, Barija, Pise, iz Argentine, Grčke, Južnoafričke republike, Irana, Maroka, Jordana, Albanije, Slovenije, Republike Koreje, Australije... Najveće znalce maslinarstva šalje 30 zemalja s kraja na kraj svijeta.

Simpozij će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Slobodna Dalmacija i njena Maslina, najčitaniji i najutjecajniji maslinarski časopis u svim zemljama istočne obale Jadrana, su medijski pokrovitelji ovog velikog svjetskog maslinarskog događaja.

Pripreme za najveći svjetski maslinarski skup, simpozij koji se organizira svake četiri godine su pri kraju. Tako nam veli ravnatelj splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr. sc. Slavko Perica. 

Naglašava: „Ovo je hrvatskom maslinarstvu vrhunska prilika za promociju, ovaj skup prilika je kao nikad do sada da podignemo vidljivost hrvatskog maslinarstva u svijetu.”

Domaćinstvo odnosno organizaciju ovog skupa svjetske maslinarske elite za Hrvatsku je osvojio agilni Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a glavni suorganizator je Međunarodno društvo za hortikulturnu znanost (International Society for Horticultural Science - ISHS), vodeća svjetska neovisna organizacija hortikulturnih znanstvenika koja se bavi poticanjem istraživanja i obrazovanja u svim granama hortikulturnih znanosti, u što spada i maslinarstvo. 

Međunarodno vijeće za maslinu (International Olive Council), kod nas poznato kao COI, globalno glavni autoritet i motor svega što se u svijetu po pitanju maslina i maslinova ulja događa, glavni je podržavatelj i sponzor skupa u Splitu.

Za Hrvatsku, malu maslinarsku zemlju, domaćinstvo velikog skupa svjetske maslinarske elite na zadnjem simpoziju, koji je bio 2012. godine u Argentini, osvojio je splitski Institut za jadranske kulture. 

„Radi se o skupu koji se održava relativno rijetko i to mu daje jedan jako prestižan status. Zato znanstvenici rado svoje najnovije i najvrednije rezultate izlažu upravo na ovom skupu. To što je našem Institutu dano da organizira jedan ovakav znanstveni skup velika je čast i priznanje za naš dosadašnji rad, a ujedno govori i o našoj afirmaciji u svjetskoj znanstvenoj zajednici u našem znanstvenom području“, veli dr. sc. Slavko Perica.

Sve što je potrebno je posloženo, sve pripreme obavljene, tisuće emailova odaslane i primljene, radovi su pristigli sa svih krajeva svijeta i znanstvenicima s Instituta, koji čine glavninu Organizacionog odbora simpozija bogme treba skinuti kapu. 

To su, uz ravnatelja Instituta dr.sc. Slavka Pericu: Frane Strikić, Mirella Žanetić, Elda Vitanović, Gabriela Vuletin Selak, Tatjana Klepo, Jakša Rošin, Maja Jukić Špika, Andrea Bilić, Damir Mrkonjić (svi sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita) te Facundo Vita Serman (Estacion Experimental Agropecuaria San Juan, Argentina), Juan Caballero (IFAPA Centro „Alameda del Obispo“, Španjolska), Luca Sebastiani (Sveučilište Sant'Anna, Italija) i Monji Msallem (Maslinarski institut, Tunis).

I dok je tema posljednjeg kongresa održanog u Argentini bila „Razvoj i unaprjeđenje maslinarstva južne hemisfere“, tema ovog skupa u Hrvatskoj je „Razvoj i unaprjeđenje maslinarstva u rubnim područjima uzgoja“. 

„Tu specifičnu temu našeg simpozija odabrali smo uzimajući u obzir uvjete našeg maslinarskog uzgojnog područja“, ističe dr.sc. Perica.

Do sada je pristiglo gotovo 200 radova od ukupno 600-tinjak autora iz cijelog svijeta, a najviše ih je iz Španjolske i Italije. 

Skup će početi hommageom nedavno preminulom velikanu svjetskog maslinarstva prof. Shimonu Laveeu, kome je posvećena na simpoziju i cijela sekcija Biologija i fiziologija. 

Znanstvenici će iznijeti svoja najnovija postignuća i nova rješenja u maslinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja. Izlagat će se i raspravljati puna tri dana. 

Zanimljivo je da će svi govornici izlagati za jednom zaista posebnom govornicom napravljenom od panja drevne milenijske masline iz Luna na Pagu. Za simpozij su je Institutu posudili Lunjski maslinari. U auli hotela Lav bit će tijekom skupa izložene fotografije bajkovite milenijske Lunske maslinade te fotografije hrvatskih školskih maslinika.

„Kako bi se upoznali s maslinarsvom u Hrvatskoj, vidjeli kako ono izgleda u praksi, jedan dan kongresa je ostavljen za stručnu ekskurziju. Goste ćemo povesti najprije u tipične maslinike Dalmacije, u tradicijske maslinike u kamenjaru u Rastovcu iznad Marine kod Trogira, a potom u Zadarsku županiju u Polaču u moderne velike maslinike PZ Masline i vino“, veli dr. sc. Frane Strikić. 

„Obilazeći grad Split goste ćemo povesti i u Etnografski muzej gdje će krajem rujna biti postavljena izložba Maslinarstvo u Hrvatskoj“, kaže dr. sc. Mirella Žanetić.

U Split dolaze i dvojica osnivača ovog kongresa, Španjolci Juan Caballero i Luis Rallo Romero, koji su 1989. godine organizirali prvi ovakav kongres i to u Cordobi.

- Za kongres u Splitu prijavljeno je više znanstvenih radova nego za ijedan kongres do sada – veli dr. sc. Gabrijela Vuletin Selak. 

– Nakon svake sekcije i predavanja je rasprava. Službeni jezik skupa je engleski. Šest je sekcija, odnosno tema u koje su svrstani svi pristigli radovi, a otvaraju ih sa svojim radovima najeminentniji svjetski znanstvenici iz područja maslinarstva. Sekcije su: „Genetika, genomika i oplemenjivanje maslina“, „Biologija i fiziologija masline“, „Rasadničarstvo, sustavi uzgoja i upotreba nusproizvoda u maslinarstvu“, „Štetnici u maslinarstvu i Xyllela fastidiosa“, „Stolne masline, maslinovo ulje, tehnologija, kvaliteta i zdravstveni utjecaj“, „Ekonomija i marketing maslinarske proizvodnje“.

Ovu posljednju otvorit će svojim predavanjem o situaciji i trendovima na svjetskom tržištu maslinova ulja predstavnik COI-a Abdellatif Ghedira. 

U Splitu će se od talijanskih stručnjaka saznati i najnovije stvari i istraživanja vezana za zloglasnu bakteriju ubojicu maslina Xyllelu fastidiosu, koja je izazvala masovno sušenje stoljetnih maslina u Italiji i kojoj za sada nema lijeka.

Gabrijela Vuletin Selak ističe da će uz domaća predavanja o naslovnoj temi „Uzgoj masline u rubnim uzgojnim područjima“, kakav je uglavnom uzgoj maslina u Hrvatskoj, o istoj temi ali s drugog aspekta govoriti američki i izraelski znanstvenici kroz pokušaje uzgoja maslina u pustinji, ili predstavnik Argenine s predavanjem o smrzavanju mladih maslina na niskim temperaturama. 

O sortama, navodnjavanju, genetici i genetskim istraživanjima, novim štetnicima i novim načinima borbe protiv njih, maslinovom ulju, njegovim zdravstvenim učincima i novostima u njegovoj proizvodnji bit će govora u Splitu. 

Jedno od onih koje će mnoge zainteresirati je predavanje o novim vrlo uspješnim lovkama protiv maslinine muhe, projektu koji je Elda Vitanović, mlada znanstvenica sa splitskog Instituta odradila i završila u Americi na Davis sveučilištu. 

Tu je, među brojnima drugima, i znanstveni projekt i istraživanje kojim bi se egzaktno moglo utvrditi porijeklo maslinovog ulja, točno odrediti s kojeg prostora dolazi, jedan od najvećih svjetskih maslinarskih autoriteta Grk Kostas Chartzoulakis ima predavanje o otpadnim vodama iz uljara i njihovoj primjeni u navodnjavanju i za ishranu maslina...

Piše Meri ŠILOVIĆ, glavna urednica Masline

Kako sudjelovati

Mogu li maslinari i obični ljudi doći na kongres? Pravila a ovakve skupove su takva da je to moguće jedino ako dnevno plate kotizaciju od 120 eura. Ipak način postoji. A to je da budu izlagači na kongresu. Dr. sc. Slavko Perica kaže:

- Otvorili smo veliki izložbeni prostor udrugama proizvođača, zadrugama, klasterima proizvođača, proizvođačima i oni tu u auli hotela Lav mogu zakupiti štand i predstaveti svoje proizvode, maslinovo ulje i svoje maslinarsko područje, regiju, županiju. Upravo dogovaramo s klasterom prozvođača Istre da oni donesu svoja ulja, zainteresirana je Agrolaguna, maslinari Luna,... Sve o tome se da saznati na web stranici kongresa http://ios2016.krs.hr/

Maslina medijski pokrovitelj

Slobodna Dalmacija i Maslina su medijski pokrovitelji ovog velikog svjetskog maslinarskog događaja.


20. travanj 2024 13:51