Što se tiče bijeloga grožđa jematva na Braču je završena i vino se već više-manje nalazi u bačvama.
Tvrtka „Jako vino“ iz Bola, bez premca najveći brački vinogradar, pobrala je cjelokupne količine bijeloga grožđa u svojim vinogradima na Grabici, nadomak Gornjega Humca.
Dominantna sorta je pošip, a potom slijedi vugava i chardonnay. U njihovu vinarskom podrumu u Bolu završilo je više od četrnaest vagona bijeloga grožđa.
Berba crnoga grožđa, sorte mali plavac, počet će koncem ovog mjeseca ili početkom idućeg, a Bol je zajedno s Murvicom, najvinorodnije bračko područje.
I tako, dok berba crnog grožđa još nije krenula pravi je kuriozitet da je već počela berba maslina.
Po tradiciji prvi su u maslinike ušli Postirani, a njihova uljara, kako smo saznali, počet će s preradom već iduće subote i bit će, jasno, prva na otoku. Iskustva iz prijašnjih godina pokazala su da rana berba daje ulje odlične kvalitete, ali uz nešto lošiji randman odnosno prinos.
Procjenu ovogodišnjeg uroda još nitko ne želi dati. Ima maslinara koji tvrde da imaju odličan urod, ali s druge strane ima i onih koji se žale da je maslina podbacila, ali i onih koji kažu da je plod počeo opadati zbog napada maslinine muhe pa dodatnim prskanjem pokušavaju spasiti urod.