StoryEditorOCM

FEŠTA U VELOJ LUCIIstekao rok za prigovore: korčulansko ulje dobit će zaštitu izvornosti i na razini EU

Piše PSD.
6. rujna 2016. - 19:33

Tri dana je krajem proteklog tjedna Vela Luka, najmaslinarskije mjesto na Korčuli, a bogme i šire, slavila svoje maslinovo ulje. Svake godine je u ovo doba u Luci fešta Dani korčulanskog maslinova ulja, a ove godine fešta je bila kao ni jedna prije. Zašto? 

Upravo je istekao i posljednji dan u kojem se moglo dati prigovor na zahtjev korčulanskih maslinara da korčulansko maslinovo ulje, uz zaštitu izvornosti na razini Hrvatske (koju već ima), dobije i zaštitu izvornosti na razini Europske unije. 

Prigovora nije bilo i korčulanski maslinari ovih dana čekaju i službenu objavu na službenim stranicama EU-a da je njihovo ulje dobilo europsku zaštitu izvornosti.

Za veliki uspjeh, od kojeg će koristi imati svi korčulanski maslinari i sve generacije koje dolaze, čega svi baš na otoku i nisu svjesni, zbog kojeg će svi oni koji budu htjeli EU etiketu zaštićene izvornosti moći svoje ulje prodavati i bolje i skuplje, zaslužni su neumorni maslinari iz Udruge maslinara Vela Luka. 

Uvijek isti neumorni volonteri maslinari i njihove supruge maslinarke: predsjednik Udruge Ranko Surjan i njegova Kate, Miloš Žuvela i njegova Ružica, pa glavni kogo na maslinarskim feštama, maslinar Dinko Prižmić, Barbara Mirošević, mr. Marija Marinović, Mila Marinović, Antonija Padovan, Željka Gugić...

Velolučani su od svih u Hrvatskoj prvi krenuli tražiti zaštitu svoga maslinova ulja i evo cilja napokon, nakon 12 godina nastojanja. 

Fešta je počela još u srijedu panelom koji su vodile dipl. ing. Milena Bučar Miklavčić sa slovenskog Instituta za uljarstvo i dr. sc. Mirela Žanetić sa splitskog Instituta za jadranske kulture. 

Nastavilo se idućeg dana s pet predavanja o zaštiti izvornosti korčulanskoga maslinova ulja, na kojima su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede dipl. ing. Karmen Sinković, dipl. ing. Boris Golob i Edita Volar Pantić, a iduće večeri uslijedila je velika maslinarska fešta u centru Luke. 

Frigala se za svih riba izvađena iz mora samo uru prije, mirisale su srdele s gradela, kuhale se pedoče, kušalo maslinovo ulje, Luške su frigale fritule, bilo je kruha s maslinama i maslinovim uljem, nudile su cupu – suhe kolače koji su se od najstarijih vremena toćavali u mješavinu prošeka i maslinova ulja, pa je tako bilo i te večeri, sviralo se, jelo, pjevalo... 

Zadruga iz Blata je donijela svoja lijepa vina i ulja, Blajka Sanja Proić svoje džemove od gorkih naranči, arancine, ukiseljeni motar, vremešni bend je svirao neke dobre stare stvari i sve skupa nije moglo bolje.

Dani korčulanskoga maslinova ulja završili su sutradan cjelodnevnim izletom na Proizd, bajkoviti otočić na četiri milje od Vele Luke, kupanjem u azurnome moru na nestvarnim bijelim žalima i maratonskim ribljim ručkom nazvanim "riba ribi grize rep".

Tekst i slike: Meri Šilović

18. travanj 2024 05:58