StoryEditorOCM

dobra godinaMasline na Hvaru pune zdravih plodova

Piše PSD.
29. kolovoza 2016. - 22:33
plod

Hvarski maslinari s pravom se nadaju dobroj godini. Ipak, oprez je nužan jer su ćudljive vremenske prilike i bolesti prošlih godina smanjile urod pa je opravdan strah da se do berbe ne bi nešto poremetilo.

- Hvala Bogu, ovo jedna od najboljih godina u zadnjih desetak sezona. Nije bilo mušice, kiša je pala kad je trebalo, nije bilo tuče ni drugih problema. Bit će super - optimistično za HRT-ovu emisiju Plodovi zemlje kaže Ivica Fredotović iz Vrbanja koji ima 300 stabala u ekološkoj proizvodnji. 

Dodaje kako je kvaliteta dobra, ali je problem kvantitete: 

- Nije problem prodati sve jer se radi o zdravom proizvodu.

Dosad je bilo dovoljno kiše, ali do berbe bi moglo biti suše, a to za plod ne bi bilo dobro.

- Sada dolazi razdoblje kada maslini baš treba voda, ali što nas čeka, ne znamo. Tko ima navodnjavanje riješio je problem, a tko nema, po preporuci Savjetodavne službe trebao bi obaviti prihranu putem lista - kaže Đordan Gurdulić iz Jelse.

Da su masline u dobroj kondiciji i da je plod zdrav, potvrđuje i Stanislav Štambuk iz Savjetodavne službe koji je često na terenu, prikuplja i šalje uzorke Zavodu za za zaštitu bilja i Savjetodavnoj službi koji potom daju preporuke što činiti i kada krenuti s berbom.

- Berba će biti uobičajena, neće biti ranije, ali preporuka struke je da se ne ide u kasnu berbu. Dakle, ono što se već godinama govori, a to je da kad trećina do dvije trećine plodova promijeni boju u ljubičastu, da se tada ide u berbu - kaže Štambuk.

Dodajmo i da maslinari u unutrašnjosti otoka muku muče s divljim svinjama koje rade veliku štetu jer najčešće preoru svu zemlju oko maslina.

CIJELU EMSIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

MASLINA / HRT

19. travanj 2024 14:19