StoryEditorOCM

ekstradjevičansko ili?Evo kako ćete jednostavno otkriti kakvo ste maslinovo ulje kupili

Piše PSD.
25. kolovoza 2016. - 13:20
kusanje_ridgway8-080314

Ne može svatko biti kušač maslinovog ulja, ali uz malo pozornosti mogu se razotkriti "lažnjaci" u bocama na kojima piše "ekstra djevičansko maslinovo ulje" za čiju ste kvalitetu spremni potrošiti više novca.

To što je ulje bilo ekstra djevičansko u trenutku punjenja ne znači da će takvo ostati jako dugo. I najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja s vremenom gube na kvaliteti pa na kraju svog 18 mjeseci ili dvije godine dugog života na polici više neće biti vrijedno cijene koja je za njega plaćena. To, na žalost, ne sprječava neke trgovce da ga pokušaju skupo prodati.

O kakvom se ulju radi možete jednostavno provjeriti. 

Ulijte malo ulja u čistu čašu i zagrijte je držeći je dlanom za dno u jednoj ruci, lagano je rotirajući, a drugom rukom prekrijte otvor čaše. Potom "zaronite" nosom u čašu i polako, duboko udahnite. 

Ako ne osjetite praktički nikakav miris, vjerojatno se radi o rafiniranom ulju koje nikad nije bilo ekstra djevičansko. Ako se osjeti ugodan travnati miris, to je prava stvar.

Ima i gorih varijanti, ulje može imati miris trulog voća ili mulja, ako time začinite hranu, taj će se smrad prenijeti na nju, a hranjivi sastojci iz ulja, za koje ste platili popriličnu cijenu, odavno su nestali. 

Loše ulje odaju i okusi koji podsjećaju na vino ili ocat, ako ulje ima takav čudan okus, to znači da su masline fermentirale.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati miris i okus svježine. Pomirišite ga, uzmite gutljaj i jezikom promiješajte po usnoj šupljini. Trebalo bi mirisati po zdravom, svježem plodu, ovisno o sorti imati voćni, cvjetni ili travnati miris, ugodnu gorčinu na jeziku i malo zapeći u grlu.

Ako nema ničega od toga, zaboravite ga. 

M. Č.

18. travanj 2024 21:34