Svakodnevnim korištenjem ekstra djevičanskog ulja u prehrani smanjuje se ukupna koncentracija kolesterola, smanjuje se koncentracija LDL.
Maslinovo ulje od svih biljnih ulja ima najveći sadržaj oleinske kiseline, a oleinska kiselina je važna u borbi protiv moždanog ili srčanog infarkta.
Čovjek bi prehranom 30% kalorija trebao unijeti u obliku masti i ulja. Jedan od razloga su i esencijalne masne kiseline, odnosno kiseline koje organizam čovjeka ne može sam sintetizirati, a potrebne su za njegovo normalno funkcioniranje.
Maslinovo ulje sadrži esencijalne masne kiseline linolnu i linolensku kiselinu.
Polifenoli su najpoznatiji antioksidansi u maslinovom ulju. Oni su pometači radikala, agresivnih čestica koje uzrokuju oštećenje DNA i membrana te inaktivaciju enzima.
Osim što polifenoli, kao i ostali antioksidansi prisutni u maslinovom ulju, imaju ulogu čuvanja ulja od kvarenja, oni daju gorčinu i pikantnost maslinovu ulju.
Karoteni (provitamin A) i klorofil daju boju maslinovom ulju, ali i djeluju kao antioksidansi.
Ovo su tek neke od koristi koje maslinovo ulje donosi zdravlju čovjeka.