StoryEditorOCM

chromos agroSavršena zaštita vinove loze prije cvatnje

Piše PSD.
28. svibnja 2016. - 18:23
plamen
Ovogodišnje kišno proljeće sa izrazito puno oborina vinogradarima donosi brige jer se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a kao posljedicemogla bi se pojaviti šteta na grozdovima i smanjen urod. 

Za što bolje rezultate te zdravo i kvalitetno grožđe potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetima. Prskanja treba obaviti prije i nakon cvatnje vinove loze. 

Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima cvatnja traje 10-20 dana. Nakon završetka cvatnje i oplodnje, bobice ubrzano rastu i povećavaju se nekoliko puta uz najpovoljniju temperaturu od 25-30 °C.

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od plamenjače, pepelnice, a kod nekih sorti (Rajnski rizling, Zeleni silvanac) i sive plijesni vinove loze.

Preporučamo prskanje sistemičnim i sistemično - kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u periodu cvatnje kada se tretiranje ne obavlja. 

Sistemični i sistemično-kontaktni fungicidi pružaju kvalitetniju zaštitu u ovoj fazi razvoja vinove loze u odnosu na kontaktne fungicide jer se bolje rasporede u listićima i mladicama, djeluju preventivno i kurativno (terapeutski), sistemična komponenta se teže ispire i kreće se do svih organa vinove loze koji transpiriraju. 

Da bi zaštitili vinovu lozu pred cvatnju, Chromos Agro d.d. Vam preporuča tretiranje sredstvima za suzbijanje plamenjače i pepelnice:

FORUM STAR (0,2 %) ili
COLLIS (0,04 %) ili
VIVANDO (0,02 %) ili
FOND 12 E (0,025%) + CHROMOSUL 80 (0,2%) ili
BUMPER 25 EC (0,015%) + CHROMOSUL 80 (0,2%).

FORUM STAR - kombinirani fungicid namijenjen na suzbijanje bolesti plamenjače i sive plijesni. Preporučamo uporabu Forum STARA u takozvanom blok tretmanu (dva puta uzastopno) u razmacima od 10-12 dana, kada je najveća opasnost od plamenjače i kada je vinograd najosjetljiviji na bolest. To je početak cvatnje do faze zatvaranja grozda.

COLLIS - kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Namijenjen za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozda. Najučinkovitiji je kada se upotrebljava na kraju cvatnje.

Preporučamo kombinaciju FORUM STAR I COLLIS u periodu najjačeg infekcijskog potencijala najvažnijih bolesti vinove loze. Uporabom kombinacije ova dva fungicida postižemo zaštitu vinograda od dvije najvažnije bolesti vinograda (plamenjače i pepelnice) i dodatno smanjujemo zarazu sivom pljesni.

VIVANDO - lokalno sistemični fungicid. Namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze. Prvo tretiranje provodi se od pojave opasnosti od zaraze, najranije od stadija pet listova do zatvaranja boba, u razmacima 10-14 dana.

FOND 12 E + CHROMOSUL 80 - preventivni fungicidi namijenjeni za suzbijanje pepelnice vinove loze. Primjenjuju se prije cvatnje i poslije cvatnje u vrijeme najvećeg  pritiska bolesti.

Također uz navedene fungicide, preporučamo kombinirati i jedan od insekticida CHROMOREL-D (40 ml/1.000m²/100 L vode) ili FASTAC 10 EC (15 ml/1.000m²/100 L vode) kako bi se smanjio napad prve generacije groždanih moljaca.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka obavezno pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za više informacija možete se obratiti tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Chromos Agro d.d.
Ante Grubišić, dipl. ing. agr., mob. 098/335 702
Savjetodavna služba tel. 01 60 40 357
Besplatni telefon 080 046 7467


SPONZORIRANI ČLANAK

 

22. travanj 2024 18:15