StoryEditorOCM

sumpor, kopriva...Koje ekološke pripravke koristiti za zaštitu maslina?

Piše PSD.
27. svibnja 2016. - 23:50
eko

U Maslini, a i općenito, mnogo se govori o ekološkom uzgoju maslina, voća i ostalog. Međutim, još nisam naišao na članak koji ozbiljnije obrađuju tu temu.

Naime, zanima me koje ekološke pripravke možemo koristiti za zaštitu maslina i dr. i gdje se mogu nabaviti. 

Možemo li sami napraviti takve biljne pripravke, od koprive i drugog? Čitao sam da jedan maslinar u Šibeniku za zaštitu maslina koristi ekološki biljni pripravak Parin od koprive. 

Zatim, molim vas za informaciju kako i u kojim količinama koristiti Fertiplus, posebno u maslinicima koji se ne okopavaju.

Zahvaljujem

Arkadije Šumilin


ODGOVOR:

Ekološki uzgoj danas se jako koristi u svim granama biljne proizvodnje, pa tako i u maslinarstvu. 

Od ekoloških preparata koji se mogu koristiti u ekološkoj proizvodnji su: spojevi bakra u obliku bakrenog hidroksida, bakrenog oksiklorida, bordoške juhe i trivalentnog sulfata, zatim sumporno vapno, kvarcni pijesak kao repelent, sumpor, kalcijev hidroksid i dr. 

Što se tiče pripravka od koprive, močenjem koprive može se maslina tretirati trenutno, ali kad je kopriva bila močena jedan dan, a kasnije kad se duže moči.

Onda se koristi kao gnojivo putem lista ili tla. Gnojidba Fertiplusom obavlja se u količini oko 1500 kg/ha, tj. oko 1 kg po stablu.

mr. sc. Stanislav Štambuk, Savjetodavna služba

23. travanj 2024 21:06