StoryEditorOCM

18. dani maslineMasline 'rodile' usred Zadra

Piše PSD.
29. travnja 2016. - 18:08
dani_masline13-290416

Na svečanosti u zadarskoj Gradskoj loži pomoćnik ministra poljoprivrede RH Zdravko Barać otvorio je u petak 18. međunarodne Dane masline.

Zadarski Poluotok cijeli je dan živio u atmosferi tog najznačajnijeg maslinarskog događaja u Zadarskoj županiji u cijeloj godini, na Narodnom trgu su svoje proizvode izlagali OPG-ovi s našeg područja, a na Forumu je priređen veliki Maslinarski marendin.

Na ovogodišnje zadarske Dane masline pristiglo je 127 uzoraka ulja – 73 iz Zadarske županije, a ostali iz drugih djelova Dalmacije, zatim Istre, Italije, Slovenije i Crne Gore.

Proglašenje šampionskih ulja te rezultati ocjenjivanja kavlitete ulja bit će objavljeni na svečanosti u hotelu "Kolovare" u subotu navečer.

Do tada su organizatori pripremili bogat stručni i zabavni program.

Već je Maslinarski marendin na Forumu bio i više od toga: zadarski profesor kuharstva Renato Kraljev i njegov učenički tim pripremili su čak 500 porcija maneštruna od grahorice za sve one koji su u to doba bili gladni, a porcija se plaćala kako je to htio: sakupljala su se sredstva za kupovinu office histerioskopa, aparata za sofisticirani pregled maternice, namijenjen Odjelu ginekologije zadarske bolnice, vrijednog 150.000 kn. Akciju je pokrenuo mladi ginekolog dr. Luka Matak u suradnji s Ligom protiv raka.

Još nije poznato koliko je novca za ovaj aparat prikupljeno, važno je da se akcija nastavlja i to ubrzo – velikim koncertom zadarskih estradnih zvijezda u dvorani Lisinski u Zagrebu.

U petak popodne organiziran je niz stručnih predavanja, a u subotu sudionici Dana masline idu na edukativni izlet na otok Ugljan – organiziran je posjet antičkom masliniku starom 2000 godina, ali i gastro natjecanje u pripremanju janjećeg žgvaceta na kojem će sudjelovati 10 ekipa, među ostalima i istarska, crnogorska te novinarski gastro tim.

Na svečanosti otvaranja uručena su i posebna priznanja. Nagrada "Dr. Ante Medin", za znanost i doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, pripala je prof. dr. sc. Đaniju Benčiću.

Marin Matešić dobio je priznanje "Stanko Ožanić" kao uzorni maslinar godine, Maslinarsko srce uručeno je Borislavu Pediću, dok je Zlatno maslinarsko pero, za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobio naš kolega, novinar "Slobodne Dalmacije" i portala Zadarski.hr te magazina "Maslina", Mario Vuksan.

Zadarski.hr

19. travanj 2024 10:15