StoryEditorOCM

svjetska elitaHrvatski maslinari osvojili Japan!

Piše PSD.
28. travnja 2016. - 14:49
morovici

Hrvatski maslinari polučili su izvanredan rezultat na svjetski poznatom međunarodnom ocjenjivanju maslinovih ulja u Japanu – Olive Japan kojeg svake godine priređuje The Olive Oil Sommelier Association Japan, odnosno udruženje senzorskih analitičara i someljera maslinovih ulja koji su usko povezani s tvrtkama uvoznicima maslinovih ulja.

Iz Hrvatske je na natjecanje na ovu manifestaciju pristiglo 12 ulja, 11 iz Istre i jedno iz Dalmacije, a od njih je devet dobilo visoku zlatnu medalju za kvalitetu ulja, dok je jedno osvojilo srebrnu medalju.

Među zlatnima je i ulje OPG-a Nives Morović iz Žmana na Dugom otoku, odnosno bračnog para Nives i Goran Morović koji su prije desetak godina obnovili stari maslinik o kojem su mediji baš u posljednje vrijeme, najviše zbog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović tom maslinarskom nasadu, često pisali.

Zlato u Japanu Morovići su osvojili s uljem dobivenim od masline drobnice, jedne od najstarijih sorti u dalmatinskim maslinicima, a nakon nedavnog zlata u Milanu ovo je drugo veliko međunarodno priznanje za ulja ovog bračnog para.

Druga zlata u Japanu osvojili su Istrani: Uljara i vinarija Cuj, Uljara Nonno Bruno, dva su zlata pripala tvrtki Olea B.B., OPG-i Chiavalon i Lupić, zatim Stancija St. Antonio te tvrtka Stella Mediteranea. Jedinu srebrnu medalju za svoje drugo sortno ulje osvojila je Stancija St. Antonio.

Koliko je ovo međunarodno natjecanje maslinovih ulja veliko i važno govori i podatak da je ocjenjivano 600 uzoraka maslinovih ulja iz 21 zemlje svijeta sa svih kontinenata, uključujući najveće maslinarske zemlje Europe, Španjolsku, Grčku i Italiju te SAD i Australiju.

Samo su Španjolci poslali 177 uzoraka te, naravno osvojili i najviše premier, zlatnih i srebrnih medalja, čak 131, dok su Talijani poslali 110 uzoraka i osvojili 98 medalja.

Samo je 11 ulja dobilo najviše odličje, medalju premier ulja, a tih 11 su svakako i najbolja svjetska ulja u 2016. g. u svijetu.

Hrvatski maslinari su s obzirom na broj prijavljenih uzoraka u odnosu na broj medalja na drugom mjestu što u najmanju ruku govori da smo, makar još uvijek produkcijski mala maslinarska zemlja, već stigli u elitu svjetskog uljarstva – makar kvalitetom.

Zanimljivo je da su Francuzi na ovo natjecanje poslali svega pet uzoraka svojih ulja i osvojili jednu zlatnu medalju, a javili su se i naši susjedi Slovenci i Crnogorci koji su ostali bez zlata, a puno skormnije od nas su prošli maslinari iz Izraela, Tunisa, Maroka i južnoameričkih zemalja, a i od Grka smo osvojili dvije zlatne medalje više iako su oni poslali čak 84 uzorka svojih ulja.

Mario Vuksan

18. travanj 2024 04:52