StoryEditorOCM

opasnost za zdravljeNakon glifosata na redu je dimetoat: Rogor truje i maslinovo ulje

Piše PSD.
20. travnja 2016. - 19:33
Svrdlas_tretman_prskanje

Insekticid dimetoat, koji se naširoko koristi u maslinarstvu, povrtlarstvu i voćarstvu kao sredstvo za zaštitu bilja, može biti dugoročno štetan za ljudsko zdravlje, poručila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Budući da se taj insekticid, pod najčešćim nazivom Rogor, upotrebljava u Hrvatskoj, poglavito voćarstvu i maslinarstvu, europarlamentarac Davor Škrlec izrazio je zabrinutost za zdravlje građana koji konzumiraju tako tretirano voće, povrće i maslinovo ulje.

Škrlec upozorava da je Francuska već podnijela zahtjev kojim traži širu zabranu korištenja insekticida dimetoata na razini Europske unije, nakon što je u veljači zabranila njegovo korištenje i na svom tlu, te isto tako poziva na zabranu uvoza voća i povrća tretiranih navedenim insekticidom iz SAD-a i trećih zemalja.

– Zbog prekoračenja maksimalnih razina ostataka pesticida u hrani, rizik konzumiranja prema trenutačnoj regulativi postoji kod mladog luka, maslina, krumpira, dinja, naranči, maslinova ulja, rajčica, lubenica, ananasa i kopra. Mislim da je to dovoljan razlog za zabrinutost i uspostavljanje hitnih mjera kojima bismo zaustavili neželjene učinke i prisutnost štetnih tvari u našoj hrani – zaključio je Škrlec.

Međutim, agronomi s kojima smo razgovarali ističu da nema govora o štetnosti insekticida na bazi dimetoata ako se on koristi u propisanoj dozi, uz poštovanje karence.

– Problem za hrvatsku poljoprivredu je što se vrlo često aktivne tvari sredstava za zaštitu bilja na temelju nekakvih indicija proglašavaju opasnima bez potrebnih dokaza – ističu agronomi iz Hrvatskog društva biljne zaštite, koji podsjećaju da je nadzor primjene sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj svakodnevan i vrlo strog.

Stoga naglašavaju da voće i povrće hrvatskih proizvođača daje veću sigurnost potrošačima od uvoznoga.

Francuska je, kao što smo naveli, još u veljači zabranila primjenu dimetoata, a hrvatska agronomska struka tvrdi da je Francuska samoinicijativno zabranila uvoz trešanja i višanja tretiranih dimetoatom, te da hrvatski voćari dimetoat ne koriste u proizvodnji višnje i trešnje.

Stoga bi naši europarlamentarci morali manje brinuti o zabranama aktivnih tvari, a više o tome kako našu višnju i trešnju izvesti u Francusku, rezolutni su u Hrvatskom društvu biljne zaštite.

Ne treba zaboraviti da kruška prirodno sadrži formaldehid, jabuka cijanid, a krumpir solanin, prirodne toksine koji u velikim dozama mogu biti smrtonosni.

Prema tome, doza je ta koja stvara otrov, poručili su agronomi iz Hrvatskog društva biljne zaštite.

Piše Stanislav Soldo

17. travanj 2024 20:35