StoryEditorOCM

49 zlatnih medalja"Agroprodukt" šampion prvog izdanja Festivala maslina u Zagrebu

Piše PSD.
8. veljače 2016. - 01:52
festival_maslina5-060216-1

U nedjelju je na Zagrebačkom velesajmu završen prvi Festival maslina. Dvodnevno izdanje manifestacije koja će, nadamo se, postati tradicionalna, okupilo je brojne maslinare i ljubitelje ulja.

Osim ocjenjivanja kvalitete, na Velesajmu se maslinovo ulje moglo kušati i kupiti, a bili su izloženi i razni proizvodi od maslina.

Građani Zagreba i posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske mogli su od stručnjaka i znanstvenika čuti o proizvodnji, nutritivnim i zdravstvenim karakteristikama ulja...

Sudjelovale su također udruge i zadruge maslinara, nositelji OPG-a... Predstavili su se i proizvođači opreme i sredstava za maslinarstvo i uljarstvo.

Ocijenjeno je ukupno 87 ulja, a podijeljeno je 49 zlatnih medalja.

U kategoriji višesortnih ulja najbolje je ono "Agroprodukta" iz Pule (buža, leccino, istarska bjelica, picholine - 96,60 bodova), drugo mjesto osvojili su Josip i Pero Matić iz Neuma (oblica, uljarica, levantinka, mezanica, lastovka - 96,35 bodova), a treće Lucija i Božo Surać iz Zadra (oblica, lastovka, leccino - 96,20 bodova).

U kategoriji monosortnih ulja opet je bilo najbolje ulje "Agroprodukta" (buža - 96,50 bodova). Na drugom mjestu je Joško Veža iz Brista (coratina - 96,30 bodova), dok je treće mjesto osvojio Berislav Gaćina iz Zagreba (oblica - 96,00 bodova).

Što se tiče udruga, najbolja je Paićuša iz Piska, potom Poličnik, a treća je udruga koja je i organizirala manifestaciju - Zagrebački maslinarski institut.

Fotogaleriju s otvaranja Festivala maslina možete pogledati OVDJE

REPORTAŽU IZ ZAGREBA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU MASLINE KOJE IZLAZI 7. OŽUJKA

MASLINA

20. travanj 2024 00:04