StoryEditorOCM

iznad prosjekaOčekuje nas topla veljača s puno kiše

Piše PSD.
30. siječnja 2016. - 16:16
polje_imotski2-161208

Stiže nam veljača, drugi zimski mjesec, a donijet će nam mnogo topline, te malo zime. Potvrđuje to Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Mjesec na izmaku donio nam je prevrtljivo vrijeme, počeo je kišom, bilo je i olujne bure, početak mjeseca dijelom Splita protutnjala je pijavica, zatim smo se dobro ohladili, a kraj mjeseca je u znaku više proljetnih nego zimskih temperatura.

Kako je završio siječanj, tako će započeti veljača, neuobičajenom toplinom. Hoće li proljeće usred zime potrajati do kraja mjeseca?

- Veljača će u cjelini biti toplija od prosjeka na području Dalmacije i takvo će vrijeme uglavnom potrajati do kraja mjeseca, dakle s iznadprosječnim temperaturama - kaže Mikec.

S obzirom na to da smo još uvijek u zimi, možemo li očekivati prodore hladnijeg zraka kao što smo ih imali u siječnju?

- Mogli bismo u Dalmaciji imati takve hladnije prodore, doduše znatno kraće nego u siječnju, očekujemo ih početkom mjeseca, otprilike od 4. do 6. veljače. Isto tako, kratkotrajno zahladnjenje moguće je i u drugoj polovini veljače - kaže Mikec.

S obzirom na to da je pred nama pravi zimski mjesec, hoćemo li imati više kiše nego u siječnju?

- Kiše će biti više nego što je uobičajeno, pogotovo u prva dva tjedna nadolazećeg mjeseca - odgovara Mikec.

Što se snijega tiče, on zasad nije na vidiku.

Inače, veljaču, kao što je poznato, nazivaju veljača prevrtljača, i to uglavnom zbog prevrtljiva vremena. Ako je suditi po ovoj mjesečnoj prognozi, očito je da je pred nama još jedan prevrtljiv mjesec koji će ove godine potrajati punih 29 dana.

Piše Ojdana Koharević

19. travanj 2024 10:59