StoryEditorOCM

djevičansko ili lampanteSplit postaje referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 09:31
higij

Split je na putu da postane referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku, potvrdila nam je to ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, mr. sc. Jasna Ninčević, informirajući nas o tijeku radova nadogradnje manje zgrade u Vukovarskoj ulici u kojoj će na koncu biti otvoren laboratorij za analizu kakvoće maslinova ulja koji je preduvjet za centar takve vrste.

Podsjećamo, riječ je o objektu u koji su prije bili smješteni Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti i laboratoriji Službe za zdravstvenu ekologiju.

- Radovi su započeli sredinom travnja, a nadamo se da će biti završeni do konca godine. Riječ je o investiciji od gotovo 3,5 milijuna kuna koju smo sami osigurali, dok nam je projektnu dokumentaciju za nadogradnju financirala Županija splitsko-dalmatinska - kazala je ravnateljica.

U preuređenom i nadograđenom objektu koji će Zavodu donijeli novih 400 kvadrata dragocjenog prostora bit će smješteni laboratorij za analizu kakvoće maslinova ulja, i to u prizemlju, dok će se na katu i nadograđenom dijelu naći mjesta za Službu za epidemiologiju nezaraznih bolesti, kao i za savjetovališta za nezarazne bolesti koja trenutačno djeluju na više adresa u gradu, što stvara popriličnu zbrku kako samim djelatnicima, tako i građanstvu.

Prema riječima ravnateljice Ninčević, s intencijom da Split postane referentni Centar za maslinovo ulje, proteklih mjeseci dvanaest osoba dodatno se educiralo u Hrvatskoj i Italiji upravo za ovu namjenu.

Početkom rada laboratorija senzorski analitičari djevičanskog maslinova ulja analizirat će organoleptička svojstva djevičanskih ulja (okus, boja, miris) te će procjenjivati njihovu kakvoću.

Treba napomenuti i da je NZJZ od Ministarstva poljoprivede opet dobio rješenje za rad panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja kao službeni panel u svrhu službene kontrole koja je danas izuzetno važna s obzirom na sve veću svijest o kvaliteti maslinova ulja, ali i širenju njegove proizvodnje i interesu potrošača.

PIŠE: Merien ILIĆ
FOTO: Milan ŠABIĆ/CROPIX 

20. travanj 2024 14:14