StoryEditorOCM

TVRTKA S DVIJE ULJARE NA MARINSKOM PODRUČJU U PUNOM JE POGONUBilaja prerađuje najviše maslina, i to bez čekanja

Piše Jakov Žarko
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
24. listopada 2019. - 18:24

Sezona berbe maslina i prerade u punom je jeku.

Dva pogona uljare “Bilaja”, najveće tvrtke za proizvodnju maslinova ulja u Hrvatskoj, oba smještena na području općine Marina, rade doslovno dan-noć, a kako tvrdi suvlasnik i direktor Ivica Miljak, očekuju dobru maslinarsku sezonu. Riječ je o uljarama koje, veli Miljak, prerade i otkupe najviše maslinova ulja u Lijepoj našoj.
Prvi pogon otvoren je 2003. godine u mjestu Najevi, a drugi, s dvije proizvodne linije, radi od 2007. u Svincima, na zapadnom rubu naše županije. Uljara u Najevima može preraditi četiri tone ploda na sat, dok ona u Svincima ima dvostruko veći kapacitet.
Sedam metara ispod zemlje, u pogonu u Najevima nalazi se skladište u kojem se ulje čuva u bačvama od inoksa i hermetički je zatvoreno, tako da maslinovo ulje odležava na postojanoj temperaturi i u tami, što je važno za održavanje njegove kvalitete.
- Cijena prerade u našim pogonima je definitivno najpovoljnija i iznosi kunu po kilogramu ploda. Od ove godine je minimum maslina koje donesete 100 kilograma, a prerada se plaća 300 kuna. Da pojasnim, svi koji donesu do 300 kilograma maslina, plaćaju 300 kuna za njihovu preradu, a cijena za sve količine iznad toga je kunu po kilogramu.
Naše su uljare legalizirane i imamo svu potrebnu dokumentaciju tako da se možemo natjecati za novac iz fondova Europske unije. Zbog potrebe za brzom preradom nužnost je povećanja kapaciteta. Dakle, ne samo da je “Bilaja” najveći prerađivač i otkupljivač maslinova ulja u Hrvatskoj, nego se usuđujem reći da najviše izvornog hrvatskog maslinova ulja plasiramo na tržište - kažu nam Ivica Miljak i Ivana Visković, suvlasnici uljare, i dodaju:
- Cijena, čistoća, točnost u rokovima prerade, to su naše odlike.

Ekološki standardi

“Bilajine” uljare rade po svim ekološkim standardima kada su u pitanju zbrinjavanje otpada, ali i higijenski uvjeti u samim pogonima. Premda prihvaćaju velike količine plodova, trudom 30-ak zaposlenih, čekanja - nema.
- Dobijete termin i odmah ste na redu, što je jako važno u preradi maslina. Premda se dogodi da ljudi zapišu 500 kilograma prerade, a donesu tonu, mi dajemo sve od sebe da se to odradi u što kraćem roku. To je jedna od naših prednosti, a masline koje otkupljujemo moraju biti prerađene istog dana - kaže Miljak.
Općina Marina najmaslinarskija je općina u Hrvatskoj, a što se tiče investicija u uljare, to je, kako ističe Miljak, ipak donekle rizičan posao, jer je konkurencija velika, a mora se dobro raditi i angažirati da bi se investicija vratila.
- Mi smo do sada uložili oko osam milijuna eura, i to je iznos koji je teško vratiti u kratkom roku. Ovo je posao na duge staze. Nije ovo predvidljiv posao da možete mirno planirati. Sreća je što nam se bliži kraj otplate kredita. Treba napomenuti da plod masline zaprimamo gotovo do ponoći, a otkupna cijena po kilogramu ulja je 55 kuna, a uz to, onaj tko ima OPG, dobiva još 10 kuna od države. Surađujemo s 550 OPG-ova, i to je jak dokaz koliko smo kvalitetni - napominje naš sugovornik i dodaje kako svake godine imaju nove klijente koji im donose masline na preradu.
- Očito je naša najbolja reklama od usta do usta, ljudi nas hvale, a mi se trudimo svake godine biti još bolji i kvalitetniji. Osluškujemo komentare ljudi i cijelo vrijeme podižemo standard naših usluga - zaključuju Miljak i Visković.
- Naša su ulja među pet najboljih u svijetu po kvaliteti. U Hrvatskoj se gotovo sve radi ručno i proizvodnja maslinova ulja je organska - objašnjava Miljak.
Uljara “Bilaja”, kako nam kaže njezin suvlasnik i direktor, nije članica nikakve udruge i ne sudjeluje u dogovaranju cijene prerade ulja:
- To me ne zanima, neka oni rade kako hoće, ja imam svoju “politiku”, a klijenti to prepoznaju. Info: 091785 0092  EP•

18. travanj 2024 23:54