StoryEditorOCM

4. Festival maslinaUlja iz Dalmacije nisu briljirala u Zagrebu: 'Još nismo dostigli razinu svijesti kakva je u Istri, ne smijemo dopustiti da nam urodi propadaju zbog nerada i nebrige'

27. veljače 2019. - 11:53
Dodjela nagrada najboljim maslinarima na 4. Festivalu maslina

Na 4. festivalu maslina u Zagrebu koji se održao prošli vikend nadmoćno su pobijedila ulja istarskih maslinara i ona iz susjedne Slovenije, dok su dalmatinska maslinova ulja, pa i ona maslinara iz Zadarske županije prošla relativno loše.

Šampion zagrebačke uljarske manifestacije, među 250 pristiglih uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i BiH je sortno ulje od leccina "Magran obrta" iz Pule odnosno Ližnjana. To je ulje dobilo 97,62 boda. Drugi po broju bodova je Darko Jakomin iz Kopra s 97,60 bodova, a treći je Vanja Dujc iz Izole s 97,45 bodova. Među prvih 10 ulja šest ih je bilo iz Hrvatske, tri iz Slovenije, a jedno ulje iz Bosne i Hercegovine.

U višesortnim uljima prvo mjesto, s posve istim brojem bodova (97,22), dijele "Agroprodukt" d.o.o. Pula i Sabadin Daniel iz Kopa, a treće mjesto osvojila je Aurora Volarević iz Malih Turina u Istra) s 96,85 bodova.

Najbolje plasirano ulje iz Zadarske županije je ono OPG-a Tomislava Perice iz maslinika u Velimu koje je dobilo 94,90 boda i zlatnu medalju. Perica je zauzeo 26. mjesto, ulje je proizvedeno u najvećem dijelu od oblice s malim udjelom plodova od sorti oprašivača, a svoje je masline brao već od 6. listopada.

U svojim maslinicima u Velimu i Rašteviću ovaj je maslinar dobio oko 20 tona maslina, a kaže da je i do sada na manifestacijama na koje je slao uzorke, pa i na onima u Istri, dobivao zlatne medalje, ali da još nije osvojio šampionski naslov.

Drugo najbolje plasirano ulje iz zadarskog kraja je ono višesortno od drobnice i oblice koje je proizveo mr. ing. agr. Šime Marcelić, asistent na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, ali i maslinar koji održava svoj maslinik u Preku, te jedan od najboljih maslinarskih stručnjaka nove generacije u Zadarskoj županiji. Njegovo je ulje dobilo 94,35 bodova, osvojilo 40. mjesto u ukupnom poretku i, naravno, zlatnu medalju.

Na zagrebačkom Festivalu su 102 ulja dobila zlatnu medalju, 43 srebrnu, a 23 brončanu. Ostala ulja su bila djevičanska, a lampante ulja na tom ocjenjivanju uopće nije bilo. Među srebrnim medaljama našlo se i ulje poznatog maslinara iz Ugljana Nikše Ivanca kojem je zlato izmaklo 'za dlaku' jer je osvojilo 89,5 bodova, ali i ulje Dunje i Ante Gotovine koje je dobilo 85,21 bod te na top listi stiglo na 128. mjesto Festivala.

Sitne nijanse u obilježjima ulja dovode kao i uvijek i do ovih bodovnih razlika, ali su sva zlatna, srebrna i brončana ekstra djevičanska ulja ipak vrhunska, a to što ove godine u Zagrebu nije bilo više ulja iz zadarskog kraja Tomislav Perica objašnjava jednostavno – malo se maslinara ovog kraja prijavilo na natjecanje i poslalo uzorke.

Mr. Šime Marcelić ima nešto drukčije tumačenje činjenice da su ponovno kvalitetom i na ovoj manifestaciji isplivala istarska pa i slovenska ulja dok je je onih iz Dalmacije i Zadarske županije malo u samom vrhu.

- Najprije smo imali jednu specifičnu maslinarsku godinu s dugom sušom u razdoblju stvaranja ulja u maslini - kaže mr. Marcelić.

- A onda je stigao i napad maslinove muhe. Prvo je utjecalo na to da je dobar dio maslinara imao visoke randmane ulja, ali i lošiju kvalitetu. Bila su, rekao bih, više 'masna' nego fluidna. A drugo, ubodi maslinove muhe, utječu na kvalitetu zbog uobičajene prakse u uljarama da se redom prerađuju i oštećene, ubodene masline i one potpuno zdrave pa loše karakteristike prvih ostanu u tragovima i na potencijalno vrhunskom ulju. Tu ne bih nikoga posebno okrivio, ni uljare ni maslinare - krivi smo svi. Jednostavno, još nismo svi skupa dostigli razinu svijesti kakva je u Istri da ne smijemo dopustiti da nam urodi propadaju zbog nerada i nebrige te da zbog toga dobivamo lošiju kvalitetu ulja.

18. travanj 2024 03:47