StoryEditorOCM

prirodna alternativaEvo kako je naš poznati maslinar riješio problem gnojidbe: Upotreba dušika je pretjerana i nekontrolirana, u mnogim nasadima ugroženo je zdravlje stabala!

Piše Dr. Ivica Vlatković
28. travnja 2018. - 13:47

Humuliranje tla oko maslina je proces koji traje godinama, ali koji dugoročno daje rezultate, uz uštede gnojenja i izbjegavanja stresa za maslinu.

Svake godine dijelom nadoknadim stablu masline humus na onom mjestu gdje vidim da se stanjio ili je nestao. Redovito košenje trave uz drobljenje grančica u rezidbi i ispadanje ostarjelog lista s krošnje predstavlja za mene mini kompostanu u krugu masline.

Kroz godine tako taloženje i truljenje uz humuliranje predstavlja otpad, koji u prirodi bakterijama, glistama i puževima predstavlja hranu, ali i daje energiju maslini i čuva njeno zdravlje.

Na taj način nema jake stimulacije dušičnim mineralnim gnojivima i taloženja u tlu njihovih sekundarnih spojeva. Mišljenja sam da se dušik previše upotrebljava u maslinarstvu i bez kontrole.

Smatram da je upravo zbog toga u mnogim maslinicima ugroženo zdravlje maslina, a paunovo oko redovita pojava, čak i na onim sortama koje su otporne na njegovu pojavu.

Točno je da ništa jače ne natjera maslinu na vegetativni porast od dušika, ali je i točno da je ništa jače ne odvede u probleme izmjenične rodnosti i bolesti od njegove pretjerane upotrebe.

16. travanj 2024 13:22