StoryEditorOCM

manifestacija u postirimaSvi na Brač! U subotu se održava jubilarni Oblica fest: prijavljen rekordan broj uzoraka

13. travnja 2018. - 11:56

Jubilarna, deseta po redu, manifestacija bračkih maslinara "Oblica fest 2018" održat će se u subotu u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu i domaćinu svih dosadašnjih susreta.

Brački maslinari i njihovi gosti okupit će se u 18 sati u hotelu „Pastura“, a program se sastoji od stručnih predavanja, vođenja degustacije ulja, podjelom nagrada i priznanja te proglašenjem desetog šampiona „Oblica festa“. Sve će završiti zajedničkim druženjem uz prigodnu zakusku.

Bit će to prilika da se organizatori zahvale onima koji su doprinijeli da Oblica fest proslavi svoj deseti rođendan te da se afirmira i izvan granica otoka kao pouzdano mjesto izmjene i razmjene iskustava među maslinarima i stručnjacima.

Oblica fest nije samo najveći skup maslinara na Braču nego i na svekolikim hrvatskim „škojima“. Potvrđuje to broj uzoraka maslinovog ulja prijavljenih na natječaj i ocjenjivanje koji je iz godine u godinu u neprestanom porastu. Na ovogodišnju jubilarnu manifestaciju prijavljeno su rekordna 94 uzorka ulja. Dio uzoraka ulja stigao je s kopna dok je jedan uzorak „doplovio“ iz Slovenije.

Zanimljivo je spomenuti kako je na prošlogodišnjoj manifestaciji sudjelovala i naša slavna glumica Zrinka Cvitešić koja se natjecala i za svoje ulje dobila srebrenu medalju. Ona na Braču, naime, ima svoj maslinik pa su joj, kako reče, maslina i maslinovo ulje postali velika ljubav, ali i najbolji odmor za dušu i tijelo.

 
Središnja tema na stručnom skupu bit će: „Kvaliteta maslinovih ulja otoka Brača ovisno o roku berbe i načinu prerade“. O toj izazovnoj temi izlagat će dr Mirela Žanetić, a zanimljivo će biti čuti i iskustva bračkih maslinara.

U prigodi jubilarne,deset manifestacije, otvorit će se i izložba likovnih radova pod nazivom „Maslina je život“, slikara Ive Kličinovića iz Postira.

Na Braču se obrađuje 500 tisuća stabala maslina, a još ih je toliko neobrađeno što je bez premca u Dalmaciji. Ta je uljarica odgojila generacije Bračana, a dominantna sorta je oblica pa je okupljanje maslinara na „otoku maslina“ nazvano njoj u čast. Lanjske je godine u Postirima organizirano i Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina.

Brač je oduvijek bio neraskidivim nitima vezan uz maslinu jer je koncem 18. stoljeća proizvodio 800 vagona ulja,a to je bilo više nego čitava Dalmacija zajedno, a prva Uljarska zadruga u Dalmaciji utemeljena je 1899. godine u bračkome mjestu Povljima.
 
Brač se može podičiti da ima Muzej maslina u Mircima te Muzej maslinovog ulja u Škripu.
18. travanj 2024 11:45