StoryEditorOCM

jačanje kompetitivnostiMeđunarodni projekt vrijedan milijune: maslinari, dostavite ulje na detaljnu analizu, besplatna je!

Piše Branka Žužić
22. ožujka 2018. - 12:24
Prof. dr. sc. Tea Bilušić (desno)

Da bi maslinovo ulje iz Istre i Dalmacije bilo što kvalitetnije, sa što jačim zdravstvenim učinkom, računa vode znanstvenici uključeni u EU projekt, iz programa INTERREG MED, pod nazivom ARISTOIL.

Hrvatska "ambasadorica" u tom projektu, kojem je cilj jačanje kompetitivnosti maslinova ulja Mediterana, kroz razvoj i primjenu inovativnih tehnologija u preradi i kontroli kvalitete maslinova ulja, radi isticanja njegove zdravstvene važnosti, je prof. dr. sc. Tea Bilušić, predstojnica Zavoda za prehrambenu tehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ova šarmantna i simpatična znanstvenica, na štandu punom promotivnog materijala, plijenila je na Danima mladog maslinova ulja u Vodnjanu pozornost posjetitelja zanimljivim i praktičnim informacijama, prezentacijom besplatnih "ekspres" metoda znanstveno-stručne analize uzoraka ulja zainteresiranih maslinara putem analitičkog seta KITA, ali i svojom osobnošću – skromnošću i jednostavnošću.

Od nje saznajemo da je ukupni proračun projekta 2 milijuna eura, a uz Hrvatsku zemlje partneri na projektu su Španjolska, Italija, Grčka i Cipar. Iz Hrvatske, osim Sveučilišta u Splitu, kao vodećeg partnera, pridruženi su partneri na projektu ARISTOIL Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Udruga maslinara iz Vele Luke.

Okosnica projekta je potreba za povećanjem tržišne cijene maslinova ulja te podizanje svijesti o njegovom zdravstvenom učinku kroz proizvodnju ulja s povećanim udjelom fenolnih komponenti. Njima se pripisuje prevencija bolesti krvožilnog sustava, koje su po smrtnosti na vodećem mjestu u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Stoga prof. dr. sc. Tea Bilušić podsjeća kako se maslinovo ulje prema EU legislativi, koju je 2012. odobrila Europska agencija za sigurnost hrane, može smatrati funkcionalnom hranom, te mu se pripisuje znanstveno dokazani učinak na prevenciji krvožilnih bolesti.

Prema znanstvenim dokazima djelotvoran učinak maslinova ulja postiže se pri dnevnoj konzumaciji od 20 g, a ulje mora sadržavati najmanje 5 mg fenolnog spoja hidroksitirozola. Zdravstveno učinkovito ulje mora sadržavati više od 250 mg fenola po kilogramu, a primjerice istarsko sadrži čak 1800 mg fenola.

Projekt je započeo 2016., a traje do 2019. godine, predviđa prikupljanje od 3000 do 5000 uzoraka maslinova ulja na području zemalja partnera. Pri analizi fenolnih uzoraka u uljima, korelirat će se njihov udio s ostalim bitnim parametrima, poput klime, perioda berbe, sorte, načina čuvanja ulja i proizvodnih uvjeta.

U analizi fenolnih komponenti u maslinovom ulju primjenjuje se inovativna NMR (nuklearno magnetsko rezonantna) tehnika, tekućinska kromatografija i spektrofotometrija, čime se potvrđuje iznimna uloga znanosti.

ARISTOIL nadalje ima za cilj razvoj mediteranskog klastera maslinova ulja radi umrežavanja i suradnje između proizvođača maslinova ulja na Mediteranu, kako bi proizveli što zdravije ulje uz povećanje njegove cijene.

Uz ovaj projekt je još jedan "težak" 26 milijuna kuna, a osigurat će nabavu opreme za realizaciju i znanstvenu verifikaciju spomenutih ciljeva. Sufinancijeri su Istarska županija, Splitsko-dalmatinska županija i HEP.

Po riječima prof. dr. sc. Bilušić uskoro kreću s edukativnim radionicama za maslinare, dok će Sveučilište u Splitu 2019. godine organizirati skup s predstavnicima zemalja uključenih u projekt ARISTOIL. Do sada su okupili sto proizvođača maslinova ulja iz Hrvatske, odnosno iz Istre i Dalmacije, koji su dostavili 130 uzoraka ulja, koje će se analizirati u Splitu, a pozivaju i druge maslinare da se jave.

 

20. travanj 2024 14:18