StoryEditorOCM

velik interes mještanaSadnice maslina izazvale neviđen 'stampedo'! Od tinejdžera do vitalnog 86-godišnjaka, svi su prštali zaraznom energijom

6. veljače 2018. - 11:20

Na vijest da je Općina Tisno na svome području jučer razdijelila šest tisuća sadnica maslina, kolega Ante Baranić nepovjerljivo je odmahnuo glavom. Prije dvadesetak godina on nije imao sreće s dvije masline koje su ga dopale iz ruku tadašnjeg župana i otad je sumnjičav prema svemu što vlast dariva narodu, neka se nitko ne nađe uvrijeđen.

- Kako onda, tako i danas: kao da sam posadio patuljke, iako su došle usred starog, plodnog maslinika! Ni milimetra nisu narasle, niti su dale ijedan plod. Cikova-bilova, di pala, tud ostala! - to je jednostavna dijagnoza slučaja čudnovatih maslina "koje ništa ne traže i zauzvrat isto toliko daju" bez kompliciranih agronomskih začkoljica poput uzorkovanja tla, mikrolokacije, ruže vjetrova, sorte...

A taman parkiramo pred tišnjanskim Zadružnim domom, gdje su se već okupili maslinari. Nekolicina disciplinirano stoji pred stolom gdje se prijavljuju općinskom službeniku koji ih treba zaokružiti na prethodno utvrđenoj listi, a neki, uz asistenciju Ivana Klarina, općinskog načelnika, slažu sadnice u svoja vozila i pravac polje, na pripremljenu zemlju.

- Pisali smo koliko je ko tija. Evo, ja ću dvanajst komada, to će, uz one moje palice koje sam pripremio od svojih maslina, biti taman za komad zemlje di je bija stari vinograd, pa san ga izvadija, govori nam Stipe Belakušić, koji će nakon ovoga imati ukupno oko 220 maslina.

Zadovoljan je s kvalitetom sadnica, vidi se da je to lijepa, zdrava oblica "koja obećava", a ne kao ona s početka teksta. Prvo što će napraviti kada ih zasadi, jest da će svakoj otkinuti vrh, ne bi li ih potjerao na bolji rast.

- Je, tako to triba i ako bog da, eto njih na rodu za tri godine pod uvjetom da im se dade sve što treba mladom stablu - zadovoljan je Belakušić.

 
Ne samo on, nego i svi drugi koji su se predbilježili za sadnice nabavljene u zaleđu Splita i plaćene 200 tisuća kuna iz općinskog proračuna, hvale ovu akciju.

Poticaj iz općinske uprave pomogao im je da se lakše odluče iskrčiti godinama zarasle parcele i privesti ih kulturi, a kako se čulo, nakon podjele sadnica općinski komunalci započet će s uređenjem zapuštenih pristupnih putova do mladih maslinika.

Kaže nam Tonči, jedan od mlađih koji je "pisao" deset sadnica, "radi razonode" da je sve to ozbiljno provedeno i svaki je zahtjev trebalo potkrijepiti dokazom o vlasništvu parcele, a broj sadnica nije smio biti u raskoraku s površinom zemljišta.

- Interes mještana stvarno je velik, ne krije zadovoljstvo načelnik Ivan Klarin koji maslinarstvo s pravom smatra brendom otoka Murtera.

Uskoro će o tome svjedočiti i jedinstvena Kuća maslina i maslinova ulja koja će se graditi u Jezerima novcem europskih fondova.

Klarina posebno veseli što se u Tisnome i Jezerima za sadnice prijavilo gotovo 200 maslinara, od čega je polovica mladih ljudi. Najmlađem je 18 godina, a Klarin naglašava da su se usredotočili na propagiranje maslinarstva kod mladih ljudi i obitelji jer im to može biti izuzetno isplativa dodatna djelatnost.

Treba se okrenuti vjekovnoj tradiciji, povećati plodnost ove naše zemlje, revitalizirati poljoprivredne površine i naposljetku, omogućiti turistima da u svojim obilascima tišnjanskoga kraja prolaze pored uljuđenih poljoprivrednih parcela, ciljevi su ove tišnjanske inicijative.

Općina ovakvu akciju provodi prvi put, no Klarin najavljuje da će nastaviti dogodine, ponukan obećavajućim uspjehom ovogodišnje podjele sadnica.
 
Čili Jezeranin Božo Petrina Klarin pršti upravo zaraznom energijom dok prenosi svojih 50 sadnica do kombija s kojim će produžiti u polje, a i svaki dan je na moru, pa kud puklo da puklo.

Drži ga to što je stalno u pokretu, veli, a s navršenih 86 on je najstariji maslinar koji je podnio zahtjev za mladicama koje će posaditi zajedno sa šestero unučadi, sretan što su svi zainteresirani za zemlju.

Pa dok je jasno zašto šjor Božo sadi nove masline, nije nam bilo do kraja bistro čemu se, poduprt štakom, oko svojih 50 sadnica jučer pomučio 79-godišnji Zvone Olivari?

- Eto, sadiću, a za ništa! Nema koristi, jer je ulja za 30 kuna po centrima kolko oćeš, tako da ne mogu prodati ni litru svoga!

Pa čemu onda, uzvraćamo, trud i muka?

- A zato. Zato šta je to taki život! - odvratio je filozofski šjor Zvone, hrleći ka svojim sadnicama.

Maslinarsko srce ne može im odoljeti, makar od njih eto, slaba vajda...

19. travanj 2024 09:55