Udruga dalmatinskih uljara donirala uzorke s natjecanja u Vodicama: devedeset litara 'zlata' za Centar Šubićevac, Caritas i Cvjetni dom

Udruga dalmatinskih uljara donirala uzorke s natjecanja u Vodicama: devedeset litara 'zlata' za Centar Šubićevac, Caritas i Cvjetni dom

Već po tradiciji, Udruga dalmatinskih uljara poklonila je u četvrtak 90 litara maslinova ulja koje je ostalo nakon obavljene kemijske i organoleptičke analize uzoraka dostavljenih za natjecanje na međunarodnu manifestaciju "Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji".

Podsjetimo, bila je to sedma po redu, održana je u prosincu prošle godine u vodičkom hotelu "Olympia", a u konkurenciji su bila 282 uzorka maslinova ulja.

Sedma je i godina kako organizatori manifestacije, Udruga dalmatinskih uljara i suorganizatori županijski Zavod za javno zdravstvo, Udruge senzornih analitičara 'Olea' Šibenik, a odnedavno i županijska Razvojna agencija, doniraju ostatak uzoraka ulja.

Ove godine po 30 litara dobili su Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, županijski Caritas i Cvjetni dom, ustanova koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama.

- Zahvalio bih donatorima što su odlučili pokloniti ulje i našoj ustanovi, našim starcima, koji imaju vrlo istančan ukus kad se radi o maslinovu ulju. Zapravo, velika većina njih je i sama obrađivala masline i imala svoje ulje. Kad je Zavod za javno zdravstvo rekao da je ovo ulje odlične kvalitete, siguran sam da će i naši korisnici uživati u njemu kad im začinimo salatu - rekao je ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Odluku o donaciji ulja organizatori su donijeli 2012. godine, nakon prve održane manifestacije i, ovisno o količini, u pravilu svake godine ulje podijele na tri ustanove.

- Ulje je i ove godine izuzetne kvalitete i vjerujem da će svi koji ga kušaju uživati - rekao je tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

- Ulje je dobro došlo Centru Šubićevac - rekla je pedagoginja Marina Vrankulj.

- Ulje koristimo u našoj kuhinji u kojoj se svakodnevno spremaju obroci za korisnike, a poslužit će i u našem praktično-edukacijskom kabinetu djeci koja uče za pomoćne kuhare i slastičare. S druge strane puno znači i zbog toga što oni tijekom svog obrazovanja rade i vježbaju u maslinicima i sad vide i imaju konačan proizvod i njegovu upotrebu - rekla je Vrankulj.

Primopredaji ulja nazočni su bili i predsjednik Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća, Davor Antica, predsjednik Udruge senzornih analitičara "Olea" Šibenik Davor Antica te Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati