Zahuktavaju se pripreme za jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj: počelo uzorkovanje za Dane masline 2018.

Zahuktavaju se pripreme za jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj: počelo uzorkovanje za Dane masline 2018.
Filip Erceg prikuplja uzorke

Zahuktavaju su pripreme za jubilarnu 20. međunarodnu manifesticaiju Dani masline koja će se održati u travnju 2018. godine u Zadru.

- Kao i za prošlu manifestaciju, i ove će godine članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkovati ulje direktno kod proizvođača - kaže Benito Pucar, predsjednik udruge i Organizacijskog odbora Dana masline. 

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je uzorkovati ukupno jednu litru ulja u ambalažu koju osigurava organizator, a organizator je kao i dosad Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

- Jedino mi na ovakav način, znači izravno kod proizvođača, uzorkujemo ulje za ocjenjivanje i po tome su Dani masline jedinstvena manifestacija - ističe Pucar.

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200 kuna po uzorku. Kemijsku analizu (peoksidni broj, SMK, K-brojeve) radit će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Manifestacija Dani masline, kao i dosadašnjih godina, ima za cilj edukaciju maslinara, uljara, ali i svih potrošača maslinovog ulja te će Udruga i ove godine osigurati dovođenje eminentnih stručnjaka iz područja maslinarstva i uljarstva te organizirati prezentacije i vođene degustacije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.

Iz godine u godinu, kaže Pucar, manifestacija poprima sve veći značaj kako kod maslinara tako i kod ljudi koji samo konzumiraju maslinovo ulje, tako da je prerasla lokalni karakter i postala prepoznata i priznata kod maslinara iz svih primorskih županija, a kao i proteklih nekoliko godina, i ove godine očekujemo međunarodni karakter manifestacije. 

U pripremi ovogodišnje manifestacije, nakon razgovora i dogovora s određenim brojem maslinara s područja naše županije, dogovoreno je da na ovogodišnjim Danima masline imamo natjecanje u dvije kategorije kao i do sada i to: kategorija otvorenih ulja i kategorija pakovine.

Svi zainteresirani maslinari mogu se prijaviti za sudjelovanje putem telefona, mobitela i e-maila. 

Kontakti: 
Filip Erceg 099/510 91 54, Matko Bačinić 095/908 37 31, 
Zavod za javno zdravstvo Zadar: 023/301–355, 023/300-856,
e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Podsjetimo, lani je na Danima masline ocijenjeno 210 uzoraka  pristiglih iz Zadarske i svih hrvatskih jadranskih županija te iz Zagreba od uljara koji imaju maslinike na otocima i priobalju, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore.  

Naslovnica Maslinarstvo