StoryEditorOCM

zajednička akcijaDabanovo - lijep primjer sloge maslinara

Piše Ć. Alković
31. prosinca 2017. - 14:47
Probijanje puta Dabanovo kroz maslinike

Barski maslinari probili su novi maslinarski put kojim je još oko 1000 stabala maslina u maslinarskom kompleksu Dabanovo postalo dostupno za poljoprivrednu mehanizaciju, primjenu svih agrotehničkih mjera te suvremenu berbu i transport ubranih plodova.

Uz koordinaciju Društva maslinara Bar, povezali su se zainteresirani maslinari i zajednički krenuli u izgradnju 1000 metara maslinarskog puta.

Od akcije ne bi bilo ništa da maslinari Ivica Šapina i njegov sin Andrej nisu bili spremni pomoći. Žrtvovali su dio svoje vrijedne imovine i bez ikakve nadoknade dozvolili da put bude izgrađen čitavom dužinom njihovog maslinika.

Da su putevi kroz maslinike jako bitni, pokazalo se tijekom nedavnog požara koji je u Baru u naselju Šušanj uništio više od 300 starih stabala maslina. Gdje god je bilo puta u opožarenom području, masline su sačuvane od vatre, a sve vatrogascima nedostupne masline su izgorjele.

Sada će konačno biti stvoreni preduvjeti da sve ubrane masline budu brzo prevezene u uljaru, što do sada nije bio slučaj.

Ovo je još jedan lijep primjer sloge maslinara koji zajedničkim snagama razvijaju i unaprijeđuju maslinarstvo, a uz to daju doprinos protupožarnoj zaštiti i unaprijeđenju turističke ponude Bara.

 

 

19. travanj 2024 11:10