StoryEditorOCM

vrijedan jubilejVitez maslinarstva proslavio 20 godina rada svoje uljare: Morao sam svladati brojne prepreke...

22. prosinca 2017. - 09:32
Danilo Radelić

U uljari "Radelić" u Gradcu, u nazočnosti stotinjak uzvanika i maslinara s područja Makarskog primorja i doline Neretve svečano je proslavljena jubilarna 20. godišnjica rada.

Pozdravni govor održao je umirovljenik Stipe Radinović, koji je s Ivicom Radićem i pok. Mirkom Gugićem autor ovog projekta.

Vlasnik uljare, 64-godišnji Danilo Radelić, istaknuo je važnost uljare ne samo za Gradac nego i šire područje, te podsjetio na prepreke koje je morao svladati u realizaciji ovoga projekta. Zahvalio je na podršci svojoj obitelji i istaknuo zadovoljstvo što je njegov sin Ivan nastavio s ovim poslom.

 
Zanimljivo je podsjetiti da je Radelića turanj otvoren još davne 1938. godine na lokaciji današnjega Vatrogasnog doma, a otvorio ga je Mate Radelić. Zgrada je srušena u razornom potresu 1962. godine.

Prisutnima su se obratili i Katja Žanić, ravnateljica Instituta za jadranske kulture, Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, i Matko Burić, načelnik općine Gradac, nakon čega je uslijedila dodjela povelje za jubilarnu 20. godišnjicu uspješnog rada uljare.

Danilo Radelić, inače, dobitnik je više različitih nagrada za kvalitetu svoga ulja na natjecanjima u Dalmaciji, Istri i u Zagrebu, a dobitnik je i najveće nagrade u maslinarstvu – vitez maslinarstva. Svečanost je zaključena prigodnim domjenkom i klapskom pjesmom.
 
20. travanj 2024 18:12