StoryEditorOCM

manifestacija u kaštelimaAplikacija za analizu i projekt koji omogućuje prodaju po višim cijenama: na Noći mladog maslinovog ulja razgovaralo se i jezikom moderne tehnologije

15. prosinca 2017. - 17:41

Iz maslinika Kaštelanina Bogdana Pense dolazi ovogodišnje najzdravije ulje, a od tri ulja koja su se posebno istaknula kvalitetom i voćnošću dva su iz Kaštela, Gorana Pavlova i Petra Goića te ulje s Pelješca Anđelka Opačka.

Doznali smo to na Noći mladog maslinovog ulja koja se drugu godinu zaredom, u organizaciji Udruge maslinara Kaštela - Mastrinka u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split te projektom InterregMED Aristoil, organizirala u Kaštelima.

Manifestacija se održala u četvrtak u prostorijama PZ KaštelaCoop u Kaštel Starom u dobrom raspoloženju gdje je uz edukativni dio programa vremena bilo i za dobru zabavu uz glazbu, spizu i pokoju kapljicu.

- Noć mladog maslinovog ulja je počast našim vrijednim maslinarima koji su završili svoju sezonu branja i ovo je prilika da se zajedno podružimo i popričamo o tome tko je koliko dobio ulja, kome je kakvo ulje te o drugim temama vezanim uz maslinarstvo. U sklopu manifestacije organizirano je ocjenjivanje, odnosno analiza ulja, a ove godine primili smo 38 uzoraka, odnosno gotovo 30 posto više nego li prošle godine. Osim kaštelanskih, uzorci su nam pristigli iz Zadra, Omiša, sa Brača. Ti ljudi su večeras s nama, kao i predsjednici drugih udruga maslinara što je potvrda zanimljivosti programa kojega smo organizirali - kazao je ovom prigodom Goran Pavlov, predsjednik Mastrinke.

Uz samo ocjenjivanje predstavljena je uljarima i aplikacija Mastrinka mOlivO čiji je donator Zračna luka u Kaštelima.

- Aplikacija služi našim maslinarima koji su možda i laici u kušavanju ulja, da ih usporede sa rezultatima službenog panela. Na taj način oni mogu sebe malo više iskorigirati i samim time doznati više o maslinovom ulju. Prezentirali smo ove večeri i projekt ARISTOIL Sveučilišta u Splitu, a koji radi analizu količine bioaktivnih elemenata na hrvatskim autohtonim sortama. Posebna zanimljivost ovog projekta je u tome što on maslinovo ulje svrstava i u zdravstvene proizvode te omogućuje prodaju tog ulja po višim cijenama. U taj projekt za sada je iz Kaštela uključeno tridesetak maslinara - dodao je Pavlov.

Treći dio programa bila je prezentacija optimalnog vremena branja maslina. Radi se o razbijanju nekih mitova – koje sorte je kada dobro brati, kolike gubitke imamo u uljarama i zapravo, demistificiranje cijelog postupka kako od ploda doći do ulja.

Inače, svi od 38 ovogodišnjih uzoraka ulja ocijenjeni su ekstradjevičanskim po kemijskoj analizi, no u određenim uljima su uočene mane. Iz tih razloga četiri ulja su proglašena djevičanskim, a dva lapante uljima, što ne umanjuje činjenicu da su u globalu maslinova ulja ove godine bila izvrsne kvalitete.

- Ulja su na području cijele Hrvatske bila izvrsna, priroda je pogodovala kvaliteti. Ipak postoje i izuzeci, tereni gdje je godina bila nezavalna pa nije bilo ulja. No u većini područja gdje je bilo uroda i ulja, ulje je bilo izvrsne kvalitete pa tako i u Kaštelima. Ovaj panel je imao veliki problem u odluci koja su to tri ulja najbolja – kazala je dopredsjednica Mastrinke Tatjana Klepo s Instituta za jadranske kulture.

25. travanj 2024 02:40