StoryEditorOCM

maslinari, požuritePrijavite uzorke za manifestaciju na Hvaru, ulje ide Domu za starije i nemoćne

12. prosinca 2017. - 09:11

Udruga maslinara 'Sv. Špirijun', koja iz godine u godinu raste i sada broji već 135 članova, u suradnji sa splitskim Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, organizira 3. manifestaciju maslinara i uljara 'Dani maslinovog ulja otoka Hvara', što će se održati u Jelsi 9./10. veljače 2018. godine.

Stoga se pozivaju svi zainteresirani da predaju uzorke vlastitog maslinovog ulja u restoranu 'Murvica' od 1. do 16. prosinca o. g., radnim danom od 17 do 19 sati.

- Riječ je o manifestaciji koja kod naših težaka potiče natjecateljski duh u smislu vrednovanja otočnog maslinovog ulja, a time i pratećom edukacijom želimo pridonijeti razvoju i napretku maslinarske proizvodnje i uljarstva otoka Hvara općenito. Također je potrebno naglasiti da maslinari uz prijavnicu trebaju predati dva puta po pola litre maslinovog ulja u tamnim staklenim bocama, što će poslužiti za kemijsku i senzorsku analizu, odnosno edukativne i humanitarne svrhe. Cijena prijave je 250 kuna za članove udruge, a 300 kuna za ostale maslinare – naglasio je Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge 'Sv. Špirijun'.
      
Dakle, Dani maslinovog ulja otoka Hvara osim natjecateljskog sve više poprimaju edukativni i humanitarni karakter. U sklopu manifestacije će, kako doznajemo, biti organizirana radionica za djecu predškolske dobi dječjih vrtića otoka Hvara, a jedan dio ulja će se donirati Domu za starije i nemoćne osobe u Starome Gradu - Farosu.

Osim toga, organizatori su se ove godine odlučili po prvi put dodijeliti 'zlatno pero' za medijski doprinos afirmaciji maslinarstva i uljarstva otoka Hvara.

19. travanj 2024 03:54