StoryEditorOCM

fešta u vodicamaNajbolje maslinovo ulje imaju - Zagrepčani: U ovo smo krenuli posve slučajno...

Piše Ante Talijaš
10. prosinca 2017. - 12:39

Zagrepčani Mladen Koša i Mirko Mišura apsolutni su pobjednici 7. Međunarodne manifestacija 'Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji', koja je u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara održana u subotu u vodičkom hotelu Olympia, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede.

Višesortno ekstradjevičansko ulje Koše i Mišure od sorti krvavice i leccino proizvedeno u Uljari 'Laća' u Skradinu, stručno povjerenstvo proglasilo je najkvalitetnijim u kategoriji prijavljenih rekordnih 282 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara iz Dalmacije, Istre, Hrvatskog primorja i BiH, te po prvi puta iz Slovenije i Italije. 

- Rođeni sam Zagrepčanin, pravi Purger, a u maslinarstvo sam posve slučajno krenuo iz hobija prije 13 godina, da se riješim stresa i napetosti iz svakodnevnog života. S rođakom Mirko Mišurom koji je dalmatinskih korijena, ali rođen u Zagrebu, na njegovoj djedovini u Perušiću kod Benkovca posadili smo 250 stabala maslina. Tajna uspjeha je u entuzijamu, radu, odricanju i edukaciji.

- Zbog sušne godine urod je bio nešto slabiji, imali smo 1500 kilograma maslina, a randmani su iznosili 13 posto. Ili imali smo oko 200 litara ulja koje je, pokazalo se, iznimno visoke kvalitete – sjao je od sreće nakon što mu je uručena pobjednička zlatna amfora 52-godišnji Mladen Koša, inače, zaposlenik tvrtke 'Zagrebački velesajam'.

Osim titule apsulutnog pobjednika, Koša i Mišura su pobjednici manifestacije u kategoriji višesortnih ulja, dok je šampion u kategoriji monosortnih ulja poznati dalmatinski maslinar Joško Veža iz mjesta Brist u općini Gradac s uljem dobivenim iz Coratine, proizvedenim u Uljari Radelić u Gradcu.

- Ukupno gledajući, ove godine je u Dalmaciji urod maslina bio slabiji za oko 40 posto. Međutim, kvaliteta ovogodišnje berbe je bila vrhunska jer nije bilo problema s napadima maslinove muhe. Od 282 prijavljeljenih uzoraka, samo njih 22 nije ocijenjeno klasom ekstra djevičanskog ulja. Činjenica da smo podijelili čak 150 zlatnih medalja govori generalno o ovogodišnjoj vrhunskoj kvaliteti ulja.

- Prije dvije godine pobijedio je Dalmatinac, prošle godine titula šampiona otišla je u Istru, a ove godine apsolutni pobjednici su iz Zagreba. To govori da na našoj manifestaciji nema nagrada po 'babama i stričevima', nego pobjedu odnose ona doista najkvalitetnija ulja, koje je ove godine ocjenjivalo 20 kušača iz panela tri dalmatinske županije – kazao je 'alfa i omega' ove manifestacije Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

TOP 10

1. OPG Ko-Milfa (krvavica i leccino) – Zagreb - 98,68 bodova
2. OPG Joško Veža (coratina) – Brist – 98,47 bodova
3. OPG Rade Bašić (oblica, lastovka) – Zagreb – 98,38 bodova
4. OPG Aurora Volarević (leccino, pendolino, oblica, buža, bjelica) – Mali Turini – 98,3 boda
5. Goran Badurina – Lun – 97,94 boda
6. OPG Huljev Edita (oblica) – Primošten Južni – 97,83 bodova
7. Vlatko Cvitan (oblica) – Zaton – 97,8 bodova
8. Ivan Pavlović Profesor (višesortno) - Ljubuški, BiH – 97,7 bodova
9. OPG Mladen Prodan (istarska bjelica) – Buzet – 97,49 bodova
10. OPG Zdravko Mamić (krvavica, oblica) – Lišane – 97,25 bodova

16. travanj 2024 23:52