StoryEditorOCM

bogat programSve je spremno za još jedne 'Dane mladog maslinova ulja u Dalmaciji': na ocjenjivanje stigla 282 uzorka

Piše Katarina Rudan
6. prosinca 2017. - 16:37

Sve je spremno za održavanje još jedne manifestacije "Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji", koja će se održati u subotu, 9. prosinca, u vodičkom hotelu "Olympia".

Organizator svojevrsnog festivala mladog maslinova ulja, sedmu godinu zaredom, jest Udruga dalmatinskih uljara u suradnji s Udrugom senzornih analitičara "Olea" i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. I ove godine, manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, Udruga dalmatinskih uljara osnovana je 2008. godine i danas broji 56 članova, uljara od Prevlake do Luna.

Kao i prijašnjih, i ove je godine vladalo veliko zanimanje proizvođača maslinova ulja za sudjelovanje na manifestaciji pa su na ocjenjivanje stigla 282 uzorka ulja.

Ocjenjivanje, odnosno analiza kemijskih parametara i organoleptike, pri kraju je, a kakve je kvalitete ovogodišnje maslinovo ulje i čije zaslužuje nagrade i priznanja, znat će se u subotu.

– Među uzorcima koji su poslani na analizu je i 20 ulja iz susjednih nam država, Slovenije, BiH i Italije. Ocjenjivači su imali pune ruke posla, a zbog velikog interesa proizvođača ulja morali smo skratiti rok prijava za dostavu uzoraka. Planirali smo do 25. studenoga primiti maksimalno 200 uzoraka, ali dogodilo se ono što se u pravilu događa zadnjih godina, pa je taj broj puno veći – kaže Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

Osim svečane večere i proglašenja pobjednika, na programu sedme manifestacije je i nekoliko stručnih i edukativnih predavanja, te izložba proizvoda i alata vezanih uz maslinarstvo. Početak predavanja je u 16.30 i potrajat će do 19 sati.

Na temu "Genetske specifičnosti hrvatskog maslinarstva s naglaskom na sorte iz Šibensko-kninske županije" govorit će prof. dr. sc. Đani Benčić, a doc. dr. sc. Tomislav Kos i mag. ing. agr. Ana Gašparović Pinto predstavit će projekt "Pescar".

O utjecaju niskih temperatura na rodnost različitih sorti maslina predavat će dipl. ing. agr. Gordana Kožarić-Silov, o jesenskoj gnojidbi maslina dipl. ing. agr. Milica Sekulić, dok će dipl. ing. agr. Igor Gomezelj govoriti o temi "Povećanje prinosa i kvalitete u maslinicima Šibenske-kninske županije primjenom biostimulatora".

Na kraju, o organoleptičkim karakteristikama ovogodišnjega maslinova ulja riječ će imati dipl. ing. agr. Davor Antica i ing. agr. Damir Buntić, a rezultate njegove kemijske analize predstavit će dipl. ing. biotehnologije Nina Vuletin i Lidija Bujas.

23. travanj 2024 10:46