U Nadinu 93 uzorka, titula šampiona otišla u Omiš

U Nadinu 93 uzorka, titula šampiona otišla u Omiš

Titula šampiona otišla je u Omiš, a među deset najbolje plasiranih četiri su ulja maslinara s područja zadarske regije, skor je 9. degustacije mladih vina i maslinovih ulja koja je u subotu navečer održana u Nadinu.

Na ocjenjivanje su pristigla ukupno 93 uzorka iz svih krajeva jadranske Hrvatske, istaknuo je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara, organizatora ove sve prestižnije masifestacije.

Od ukupnog broja ulja 40 uzoraka je monosortnih i 56 višesortnih maslinovih ulja. Svi uzorci su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi koju su proveli članovi Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar na čelu s predsjednicom Anastazijom Milardović.

- Oni maslinari koji su plodove odmah nakon berbe preradili, proizveli su ekstradjevičanska maslinova ulja koja su u prosjeku srednje intezivne voćnosti, gorčine i pikantnosti, kaže Anastazija Milardović.

Tako je, prema njenim riječima, čak 68 ulja ekstradjevičanskih, dok ih je 25 djevičanskih.

Najveći broj bodova, 104, osvojilo je ulje od sorte Oblica vlasnika OPG Nevena Kovačića iz Omiša. Borislav Pedić iz Zadra je dugi sa 103,5 bodova, treći Damir Buntić iz Vodica sa 103, četvrti OPG Željko Grgorinić iz Pule sa 103, peti opet Neven Kovačić sa 102,5 bodova, ovaj put za višesortno ulje.

Šesto i sedmo mjesto s po 102,25 dijele Željko Karaman iz Podstrane i OPG Nedjeljko Jusup iz Zadra, osmi je Ante Vulin iz Pakoštana sa 102,1 bodova, dok deveto i deseto mjesto s istim brojem bodova (102) dijele OPG Mirjane Šoše iz Zadra i Uljara "Nonno Bruno" iz Banjola u Istri.

Inače, od ukupnog broja pristiglih uzoraka 30 je zlatnih, 24 srebrnih, 14 brončanih dok je 25 ulja ostalo bez priznanja i odličja.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati