StoryEditorOCM

riječ stručnjakaMr. Stanislav Štambuk upozorava: Nema razloga za čekanje, požurite u berbu!

16. studenog 2017. - 10:11

Više je razloga da se težacima u priobalju i na otocima sugerira da ne oklijevaju s berbom maslina. Jedan od njih svakako leži u tome što je kod rane berbe manji postotak slobodnih masnih kiselina, ulje je zelenkaste boje s više fenolnih sastojaka i antioksidansa, te se bolje čuva nakon prerade.

- Dakle, ulja koja dolaze iz kasne berbe znatno su lošije kvalitete, a s druge strane to djeluje i na diferencijaciju cvjetnih pupova, pa će stabla u idućoj godini donijeti manji rod. Poseban problem su jaki vjetrovi, što znači da bi bure i juga na ovoj kulturi i ove godine mogli "obrati" dio plodova – kazao nam je mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik Poljoprivredne savjetodavne službe.

Na otoku Hvaru su nakon dugotrajne suše rujanske kiše spasile 70 do 80 posto plodova maslina. Nešto su manje veličine, međutim, zdravi i bez uboda muhe.

I ulja ima poprilično, oa se randmani kreću i do 16,5 posto, još ako su se ljudi za berbu odlučili u optimalno vrijeme, bolje rečeno tijekom tehnološke zrelosti ploda, i ulje bi pod uvjetom ispravne prerade trebalo biti ekstra djevičansko.

Od ostalih detalja na koje upozorava mr. Štambuk spomenimo da težaci moraju znati kako se u slučaju vlage i toplog vremena može pojaviti zadnja generacija muhe, plodove se ne smije skupljati sa tla, nego ih onako svježe i čim prije preraditi, a zatim primjereno čuvati u svojim konobama.

Cijene ulja će s obzirom na nešto slabiji prinos ionako rasti. 

20. travanj 2024 10:12