Hrvatski europarlamentarac predlaže posebno označavanje najkvalitetnijih maslinovih ulja, što vi mislite?

Hrvatski europarlamentarac predlaže posebno označavanje najkvalitetnijih maslinovih ulja, što vi mislite?

Europarlamentarac Ivan Jakovčić je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predložio, kao izvjestitelj za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, uvođenje nove kategorije označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja, priopćio je ured zastupnika u četvrtak.

Uvjeren sam da će na razini EU-a biti prepoznata potreba uvođenja posebne, najviše kategorije kvalitete maslinova ulja, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) nakon što je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, u svojstvu izvjestitelja za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, predložio novi način označavanja najkvalitetnijeg ulja.

“Ovo je odličan početak. Otvorili smo raspravu o potrebi posebnog označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svjetskom tržištu, a koje se u najvećoj mjeri proizvodi u članicama EU-a. Čuli su se argumenti za i protiv te moje inicijative. To je i razumljivo jer postoje proizvođači i zemlje koje se protive uvođenju nove kategorije kvalitete”, kaže Jakovčić.

 


U raspravi na Odboru za poljoprivredu nitko nije osporio činjenicu da postoje vrhunska maslinova ulja čije kategorizacija nije najbolje definirana niti u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju i stolnim maslinama, ističe Jakovčić.

“Proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu, koji su smješteni na sjeveru Mediterana, s velikim optimizmom poručujem da ćemo i Europski parlament i Europsku komisiju i Vijeće EU-a uspjeti uvjeriti u potrebu posebnog označavanja vrhunskog maslinovog ulja”, naglasio je Jakovčić.

Hoće li ta najviša kategorija biti precizirana već u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju ili i u nekom drugom dokumentu, dodaje zastupnik IDS-a, raspravljat će se na tijelima Unije.

 

 
“Smatram važnim naglasiti da je svim dionicima jasno kako postoji vrhunsko maslinovo ulje koje nije dovoljno dobro kategorizirano i na jasan način predstavljeno potrošačima. Uvjeren sam da će se, u mjesecima koji slijede, na razini EU-a postići konsenzus oko načina vrednovanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja i nagrađivanja njihovih proizvođača”, zaključio je Jakovčić, navodi se u priopćenju.

Izvor: YouTube kanal Ivan Jakovčić
Naslovnica Maslinarstvo