StoryEditorOCM

VRIJEDNE RUKE u akcijiIz školskog maslinika 'iscijedili' čak 350 litara ulja

8. studenog 2017. - 16:12
Oko školske zgrade raste 170 stabala maslina

Gotovo dvije tone maslina obrale su vrijedne ruke učenika i zaposlenika Osnovne škole "Ostrog" u Kaštel Lukšiću. Kao i prethodnih godina, obrano je gotovo 170 stabala maslina koje se nalaze u školskom botaničkom vrtu, među kojima se nalazi čak 40 različitih sorti te uljarice.

Kako je kazala Leda Tomaš, nastavnica i voditeljica vrta, stabla su unatoč suši dala značajnu količinu kvalitetnih plodova, pa ulja ove godine neće nedostajati.

Branje su započeli radnici osmoljetke koji su ubrali nešto više od tonu maslina i dobili oko 170 litara ulja, a nekoliko dana poslije pridružili su im se učenici svih razreda, podijeljeni u dvije smjene, kojima su u pomoć pristigli i mališani iz jednog od splitskih vrtića.

Oni su ubrali sličnu količinu maslina poput prosvjetara nekoliko dana ranije, pa će OŠ "Ostrog" ove godine imati gotovo 350 litara djevičanskog maslinova ulja.

Uljem će uglavnom raspolagati školska poljoprivredna zadruga, a treba spomenuti da su učenici iz Lukšića nekoliko puta dobili vrijedna priznanja za kvalitetu svog ulja. 

 
20. travanj 2024 11:23