StoryEditorOCM

Susret lokalnih akcijskih grupaPoljaci na dalmatinskoj turneji uživali i u ekološkom maslinovom ulju

Piše Nina Glučina
29. listopada 2017. - 09:33
Poljaci u posjetu ekološkom masliniku obitelji Vukušić

Lokalna akcijska grupa (LAG) "Adrion", ugostila je 25 predstavnika LAG-ova iz Poljske na čelu s predstavnikom lublinskog vojvodstva.

Poljaci su u Zadvarje došli u sklopu studijskog putovanja i radnog sastanka kako bi razmijenili iskustva, znanja i primjere dobre prakse na temu Europskog poljoprivrednog fonda i ostalih EU izvora financiranja.

Domaćini su kolege iz Poljske odveli u posjet ekološkom proizvođaču maslina i maslinovih ulja "Jurin dvor" koji su korisnici sredstava iz EU poljoprivrednog fonda te predstavnicima gospodarstva "Prius fructusa" koji su pokazali svoje nasade trešnje, a imali su priliku vidjeti upoznati se s obradom zemlje s visokim udjelom kamena i to mehanizacijom financiranom EU sredstvima.

LAG-ovci su svoje posjetitelje u dvodnevnom studijskom putovanju upoznali sa stočnim sajmom u Zadvarju, načelnikom Općine Zadvarje te kućom za odmor "Stari dom Ivkošić" koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva turizma.

Vremena je bilo i za posjet Modrom i Crvenom jezeru te prezentaciju o LAG-u "Adrion" i njegovima aktivnostima te razmjeni iskustava.

- Drago nam je što su naše područje posjetili predstavnici Lokalne akcijske grupe iz Poljske. LAG "Adrion" ima što pokazati i od nas se ima što naučiti u metodama korištenja EU fondova. Naš teren je puno zahtjevniji po pitanju proizvodnje i gradnje infrastrukture, ali naši ljudi su snalažljiviji i inovativniji. Poljaci su to prepoznali i s oduševljenjem razmijenili iskustva s uspješnim proizvođačima i vlasnicima turističkih objekata koji su koristili EU sredstva na području naše akcijske grupe - kaže nam Dragica Roščić, predsjednica LAG-a "Adrion".

Iako se često spominje da po primjere dobre prakse Hrvati trebaju ići u Poljsku, ovaj tjedan upravo se dogodilo suprotno.

Iako strane kolege dulje vremena provode LEADER program od ekipe "Adrion", otkriva nam Roščić, ostali su iznenađeni kvalitetnim poljoprivrednim proizvođačima na području LAG - a "Adrion" koji razvoj svojih gospodarstava baziraju na sredstvima EU fondova.

19. travanj 2024 05:09