StoryEditorOCM

eko-škola za primjerKad se male ruke slože: učenici u tri sata obrali tonu maslina!

28. listopada 2017. - 09:58

Ni ove godine nije izostala tradicionalna učenička berba u masliniku Osnovne škole Marina Držića na Ilijinoj glavici.

Sunčani četvrtak iskoristili su mali berači kako bi vreće do vrha napunili plodovima uzgojenim u dvorištu osmoljetke koja s ponosom nosi titulu dubrovačke "eko škole".

– Od 10 do 13 sati učenici su nabrali 29 vreća maslina, a kad smo izvagali prvih deset, već je bilo 480 kila. Samljet ćemo ih u uljari Grzilo u Dubravki i onda 'podijeliti' maslinovo ulje, malo za školsku kuhinju, malo za regalavanje kad idemo u posjet vatrogascima, Domu Maslina, aerodromu, starijim sugrađanima...– priča nam ravnateljica škole Zrinka Capor, pod čijim su budnim okom djeca odradila jednu od rekordnih berbi.

Plodovi su bili krupni i puni ulja, tako da za radman ne treba brinuti. A ni za zajedničke aktivnosti na otvorenom, jer školarci naprosto obožavaju brati masline s 28 stabala koja godinama rastu oko školske zgrade.

Združenim snagama ove su sezone brali učenici viših i nižih razreda, a za etikete na ambalaži pobrinuli su se članovi likovne grupe.

Za berbu koja je rezultirala sa stotinu litara ulja, su se koristili pravi maslinarski alati, grablje, mreže i košare, a svaka je vreća zbog zdrave konkurencije, imala oznaku svojih razreda berača.

24. travanj 2024 15:19