StoryEditorOCM

jednostavno i preciznoKad jednom isprobate ovaj tresač, teško ćete moći zamisliti berbu bez njega

Piše Sponzorirani članak
27. listopada 2017. - 10:30

Ukoliko ste dobro vodili brigu tijekom ljeta o svojim vrtovima, cvjetnjacima, povrtnjacima i voćnjacima koji su vas uveseljavali svojim plodovima i šarenilom, sada ćete zasigurno imati plodnu jesen.

Sada je vrijeme iznimno važno za vaš vrt, a to je i priprema za fazu mirovanja vegetacije. Kako bi vaše zeleno bogatstvo preživjelo zimu i spremno dočekalo proljeće neophodno ga je rasteretiti od jesenskih plodova koji će obogatiti vaše zimnice i stolove te ga pripremiti za slijedeće proljeće.

U našim krajevima sve je više maslinika koji zahtijevaju posebnu brigu oko berbe. Pravovremena i učinkovita berba maslina je ključ kvalitetnog maslinovog ulja. Vrijeme berbe maslina kao i način berbe vrlo su bitni. Netko će izabrati kasno rujansku berbu dok će se iskusniji maslinari odlučiti za listopadsku berbu i to u prvoj polovici mjeseca.

Maslina je jedan od najstarijih tradicionalnijih plodova, a naše ulje je sve cjenjenije diljem Europe te stoga zahtjeva posebnu pažnju. Svaka sorta masline ima i svoju uporabnu vrijednost što naravno uvjetuje i uzgoj i berbu.

Odlučite li masline upotrijebiti za jelo onda ih berite dok su još zelene, dok za ulje je najbolje pričekati i započeti berbu kada su plodovi sasvim dozreli odnosno kada dobiju tamnoljubičastu boju. Sve, naravno, ovisi o vrsti proizvoda koje ide na tržište i njegovoj upotrebi.

Važno je znati samo jedno pravilo, masline stajanjem gube na kvaliteti, te moraju biti dostavljene na tiješnjenje u što kraćem vremenu. Čemu su se dosjetili naši stari pa su radi održavanja kvalitete masline držali u moru, no međutim današnja istraživanja ukazuju na to da i taj proces umanjuje kvalitetu ulja.

Kakav god proizvod finalno oblikovali od svojih maslina iznimno je važno imati kvalitetnu opremu za berbu maslina. Tvrtka STIHL pobrinula se da svaka berba bude jednostavnija, time i bolje organizirana.

Tresač maslina SP 451 jedan je od onih proizvoda kojeg kada jednom koristite teško možete zamisliti berbu bez njega. Ovaj tresač maslina dodatno smanjuje vibracije te s produljenom osovinom osigurava veći dohvat. Upotreba tresača maslina jednostavna je i precizna te prikladna za sve vrste maslinika i maslina, bilo da se radi o Drobnici, Lastovki ili Levantinki.

STIHL tresač će vam pomoći i u branju sitnoga voća. Osim što je nezamjenjiv u maslinicima, ovaj proizvod je idealan i za vaše male voćnjake. Stoga vam želimo uživanje u jesenskim plodovima i bojama kroz lakoću rada u vrtu sa STIHL i VIKING proizvodima.

24. travanj 2024 22:49