StoryEditorOCM

Reportaža s 'rane' preradePrvi randmani i do 19 posto! Posjetili smo uljaru u Podstrani i umalo svjedočili skandalu: 'Reka bi mi svekar - ja bra, njegova, riza, mučija se, a onda se ti slikala za novine!'

24. listopada 2017. - 19:12
Glorija Simunić (5): Tata, ajmo provat ulje, super je

Prvi put u 17 godina šjor Lovre Bućan nije otvorio uljaru Simunić u Podstrani. Progutala mu vatra berbu. I ovu i one idućih godina.

Izgorjelo je ovog ljeta u onom nezapamćenom požaru koji je skoro ušao u Split čak 85 posto šjor Lovrinih maslina u Mravincima, baš kao i brojni drugi maslinici po Žrnovnici, Srnjinama, Planom,...

- Svake godine doktor otvori našu uljaru, a kako njega ove godine nema, neću se ni ja bez svoga prijatelja slikat za novine - rekao je vlasnik uljare Damir Simunić pa palicu priče predao sinu Marinu.

Dr. Lovre Bućan, umirovljeni znanstvenik sa splitskog Instituta za jadranske kulture uvijek je kretao u berbu prvi i to bi novine zabilježile.

- I bilo bi njegovih maslina četri, pet tona. Bit će dobro donese li ovih dana u uljaru i 500 kila - veli mu prijatelj.

Pošto ove godine prerada?

- Jednu kunu po kilu maslina. To je cijena od lani. Nismo je dizali. Otvaramo uljaru uvijek u isto vrijeme, dan - dva doli gori, lani 5. 10., ove godine 6. 10. - kaže mladi uljar Marin Simunić (na slici dolje).



Kad smo u sumrak došli pred uljaru u Podstranu, jedna gospođa je naslonjena na kameni znak uljare nešto kucala po mobitelu. Donijela je, kaže, masline na preradu prvi put. I ni za što na svijetu se ne bi slikala za novine. Zašto?

- Ma koji bi to škandal doma bija! Reka bi mi svekar: ja bra, njegova, riza, mučija se, a onda se ti slikala za novine. Nikako! Ja san samo masline donila u uljaru, a cila zasluga je njegova.

Pa smo za priču, dok je uljara vozila svoje i mirisalo ulje i masline, uhvatili 84-godišnjeg Tomislava Mandića. Donio masline na preradu iz Vranjica u Podstranu. Čekajući ulje govorio nam je:

- Evo san donija 700 kili. A masline su mi odmah preko puta tvornice Salonita. Ima ih 30 stabala, šta mlađih, šta starijih od 20 do 30 godina. I sve san ih sam posadija.

- Jeste sve pobrali?

- Nisan, počeja san brat ima dva dana, pendolino, levantinku i oblicu iman. Ne volin da mi prizriju masline, uvik ja ovako u ovo doba poberen. A ljudi znaju reć: iman maslinu – nije mi dala. A triba joj dat da bi dala! Ako ditetu nisi da jist neće rest. Tako je i s maslinon.

Uhvati godišnje, veli nam šjor Tomislav Mandić, oko 50 litara maslinovog ulja, a onda će skroz van teme, ali važno:

- A znate li vi da sam ja izmislija fiš piknik!

- Baš vi izmislili fiš piknik?

- Je, vozija san turiste iz Palaca u Kaštelima i iz Resnika put Brača još davno prije Kriljana. Oni su još pijesak vozili i o turistima nisu ni mislili. To van je velika i lipa priča.

Ostavljamo je za drugi put jer je došao čovjek s novim kontingentom maslina.

Marin Simunić nam ga predstavlja: Ovo je Duško Sićenica iz Stobreča (na slici dolje). Svake godine prve dane prerade doveze k nama masline.



- Ali nisu to moje masline nego od don Joze, župnika Stobreča. Uvik ja njegove masline dovezen. Ima oko kuće 40- ak maslina, koje su i ukras mista jer su u centru, a evo i korist. Evo san donio 350 kila. Uvik je on među prvima bra. A ulje manje-više podili prijateljima.

Umjesto šjor Lovre, ove godine je sezonu prerade u uljari Simunić otvorio Dražen Vlašić, tajnik udruge maslinara "Toć" iz Podstrane, koja okuplja 60 članova.

- Naš član je i naš mali poljički knez Željko Karaman, koji je eto u Istri u Krasici i zlatnu medalju za svoje ulje osvojio - s ponosom će Vlašić.

- A prva prerada je pala 6.10., padala je kiša, taman smo lipo sve prije kiše pobrali. Svojih 35 maslina plus nešto posve mladih, sve sam sam posadio na predjelu Galija u Podstrani. A ova naša uljara Simunić je najjači sponzor Udruge "Toć" i svih naših fešta u Podstrani.

Kakav je randman bio od tih prvih maslina?

- Oko 13 posto. Ovisi o sorti, o terenu, o sto stvari.

- Bilo je i randmana 19 posto, jedna maslinarka je za ovdje za 135 kila maslina dobila 25 litara ulja. Vjerojatno su te masline bile u idealnim uvjetima, vjerojatno stablo nije bilo preopterećeno. Svakako, ovih prvih dana prerade u prosjeku je bilo sedam kila maslina za litru ulja. I ulje je prekrasno, nije bilo mušice i sve masline su zdrave - govorio je Marin Simunić, a kćerka, 5-godišnja Glorija, ga je stala potezati za rukav: "Ma tata, ajmo provat ulje, super je".

Pa smo za njom krenuli guštat u zelenom, zelenom, mirisnom maslinovu ulju.

- Kakva je ovo mogla bit godina da požar nije proguta berbu - kao za sebe govorio je dok smo odlazili Damir Simunić.

25. travanj 2024 03:20